Janne helt ”vilse” i playoff-pannkakan

Marcus Berg i träningslandskamp mot Estland – fick Janne Andersson veta något nytt om forwarden? Eller var det en plats och en speltid någon annan svensk forward kunde ha fått? 

Är det endast jag som tycker att Janne Andersson dissar/ignorerar unga, lovande spelare? På samma sätt som Erik Hamrén vägrade ta ut en ersättare som forward för att han officiellt inte tyckte det fanns någon värd platsen. Till och med när vi spelade en slags U-landskamp mot Danmark i höstas lyckades Janne pressa in några grovt överåriga. Kanske begränsade de förlustsiffrorna men är Jannes personliga prestige mer värd än svensk herrfotbolls framtid? 

Om Janne Andersson hade sett svensk fotboll i ett större sammanhang hade han inte låtit en 35-åring han blint litar på spela B-landskamp. Punkt. 

Janne vill vinna (eller begränsa förlusterna), till varje pris. I sin bok från förra året berättar Janne med stolthet hur han som 21-åring i en ultimaklubb skäller ut en gammal erfaren lagkamrat för att denne inte var så uppgiven efter att Alets IK förlorat typ 0-6 i en meningslös transportmatch. Janne kräver kamp, även när det är korkat och kollegorna/konkurrenterna/lagkamraterna skrattar bakom hans rygg. 

Fast nu är det inte Division 4 utan det gäller gratisplatserna till VM från Nations League. Janne gick all in för att ta sig till Nations League A-grupp och att där satsa på gamla gubbar som kunde begränsa förlusterna. Istället för att ge unga spelare chansen att möta världens bästa. Det blev inte enbart fler meningslösa landskamper, med Marcus Berg, utan även en strategisk kortslutning.

De två playoff-platserna till VM fördelas endast mellan gruppvinnarna i Nations League. Frankrike, Belgien, Italien och Spanien (vinnarna i grupp A) kan komma sist i en VM-kvalgrupp och ändå få en PO-plats. 

De fyra vinnarna i Grupp B (Wales, Österrike, Tjeckien och Ungern) får en gräddfil till playoff (Wales och Tjeckien är i samma kvalgrupp så alla tre lagen kan ta VM-kvalet med ro. De är ändå redan klara, ja nästan klara. Förutsatt att Österrike och Ungern båda inte slutar bland de två bästa i sin kvalgrupp och är högre rankade när kvalspelet är slut. Det är till och med så att om tre av de fyra vinnarna i grupp B slutar minst tvåa så hämtas PO-laget från grupp C där Slovenien, Montenegro, Albanien och Armenien är vinnarna. UEFA rankar matcher mellan lagen 17-32 högre än matcher mot 1-16. Det kan man kritisera men vill man bli en vinnare på längre sikt måste man någon gång lyfta blicken. 

Janne är med andra ord helt ”vilse” i playoff-pannkakan.  Sverige började i grupp B där ett missat EM-kval med stor sannolikhet hade inneburit ett Play-off spel – mot en väldigt mycket sämre motståndare. Men Janne satsade på Grupp A, tog några mycket överraskande bortasegrar mot Turkiet och Ryssland och vips så hade Sveriges buss med Janne som entusiastisk chaufför hamnat i UEFA:s återvändsgränd.  

Kul för Janne – inte så bra för svensk fotboll. Speciellt ifall man inte lyckas komma före det Grekland som redan spelat oavgjort mot Spanien. Eller så är det stackas Georgien som är huvudkonkurrenten? De tappade en poäng mot Spanien på tilläggstid. Borde haft en pinne mot Sverige borta och fick bara oavgjort borta mot Grekland i går trots betydligt fler chanser och två mål (inklusive ett självmål). 

VM-kvalet återuppstår 2 september, mot Spanien, och följs av ytterligare fem matcher på nio veckor. Är Janne Andersson fortfarande förbundskapten då? Ja det är han säkert, inte minst för att den sortens ”tvångsmoral” han förespråkar framförallt inte funkar i klubbfotboll.  


About this entry