En riggad utvisning

Casemiro är en av de mest omoraliska fotbollsspelarna jag vet. Han fuskar ständigt till sig frisparkar. Han har inget emot att överdriva resultatet av en motståndares fysik. Han använder alltid armar och händer i alla situationer. Han är som Busquets, en fantastisk fotbollsspelare som är beredd att göra allt, och lite till, för att vinna.  

Men det som hände i går inom en minut i slutet av El Clásico var ändå speciellt. Vad ville Casemiro vinna genom att visas ut? Vid ställningen 2-1? 

Först drog Casemiro liggande ned Messi med händerna om dennes underben. På mittplan. En knapp minut senare kom han in sent vid straffområdesgränsen och stämplade en motståndare så tydligt och uppenbart att ingen protesterade mot det andra gula och följande röda kortet. 

När Casemiro gick av hånflinade han. Samtidigt som Messi peggade upp bollen för att försöka kvittera Madrids ledning i 90:e minuten. Madridspelarens glada uppsåt är den ultimata förklaringen till varför han ville bli utvisad – för varken greppet om underbenen eller den sena stämplingen var naturligtvis en olyckshändelse. 

För mig finns det enbart en förklaring till varför Casemiro gjorde så här. Han fick betalt för det – någon satsade stora pengar, så stora att han kunde påverka ett El Clásico. Troligtvis gällde det en utvisning. Casemiro skulle se till att det blev en utvisning i matchen och till slut fick han ta saken i egna händer. Som greppet om Messis underben rakt framför domaren.

För mig är fotbollen full av sådana här händelser. Även i Sverige. På alla seniornivåer. Där spelbolag finns, finns det också fusk men alla låtsas som om inget hänt eftersom det enbart skulle skada fotbollen – det som är allas fantastiska inkomstkälla. Guldkalven slaktas gång på gång och ingen vill eller vågar påpeka att man inte bör äta skämt kött. Speciellt när det är så ruttet som det var i går i El Clásico.

Så länge vi tittare betalar stora summor för att se reklam, och fotboll. Så länge hundratusentals människor lever i överflöd tack vare fotboll, så länge människor satsar sina familjer och sina liv på fotbollsresultat – så länge kommer Casemiro vända Messi ryggen och flina mot oss som inte kan sluta älska fotboll. 


About this entry