Felet är inte Superligan, felet är fotbollssupportrar som Erik Niva…

Qatar är en av de allra sämsta platserna på jorden för fotboll. Alldeles för varmt, torrt, ingen fotbollskultur. Ja inte ens några fotbollsarenor. Så 6 000 gästarbetare dog för att vi ska få uppleva fotbolls-VM där. 

DET borde fotbollsintresserade världen över protestera mot. Det gör de inte. Vad som får dem att gå ut på gatorna och kräva bojkott är att en liga, med 12 klubbar inte ska ha upp- och nedflyttning.  

Det låter som ett skämt men läs Erik Niva så förstår ni gravallvaret. Eller en miljon andra västerländska män med en fotbollssyn vars perspektiv är smalare än ett nålsöga. 

UEFA och FIFA är två extremt korrumperade organisationer. De har sitt eget rättssystem, sin egen pengatvätt och vars affärer är totalt utan insyn för de som betalar kalaset. Av vilka nu många högljutt deklarerar att de aldrig mer ska följa sitt favoritlag sedan tre generationer – för att de är med i en liga utan upp-och nedflyttning. Dessa patetiska, grundlurade supportrar är inte bara kränkta, de ska minsann lämna sin kyrka och sitt samfund. De vänder sina fotbollsklubbar ryggen och lovar dyrt och heligt att aldrig titta mer – d v s aldrig se de som svikit deras tro i TV, aldrig köpa fler tröjor eller gå på matcher.  När börjar de bränna tröjor utanför arenorna? Vad skiljer det här från t ex Muhammedkarikatyrerna och andra religiösa konflikter?  

Med Superligan blottas det absurda i den värld som avgudar elitfotboll. Vad det egentligen handlar om är makt och pengar i utbyte mot tro. Klubbarna i Superligan har lidit extra mycket under pandemin. Dessutom gör den eskalerande politiska konflikten mellan Kina och NBA att det finns massor av pengar att tjäna på feta TV-kontrakt. I just Kina. 

UEFA och FIFA är rädda för att förlora inkomster och hotar inte enbart klubbarna utan också spelarna. Vilket är ett väldigt märkligt hot  – det låter mer som en katolsk bannbulla. Rent juridiskt, och i relation till FN-stadgarna och EU, har förmodligen de här hiskeliga hoten ingen som helst bäring. 

Men diskussionen om Superligan borde även stänka på allsvenskan och svensk fotboll. I Sverige har vi ideella organisationer som får en massa Pandemi-pengar av staten för att bedriva en ekonomisk verksamhet utan offentlig insyn. Hur är det möjligt? 

Hur är det möjligt att klubbarna betalar löner och köper spelare utan att redovisa kostnaderna, vilka som är inblandade och hur pengarna överförs? 

De senaste säsongerna har det visat sig att allsvenska klubbar tvättar knarkpengar, har kopplingar till märkliga brottssyndikat i Baltikum och Malta. Att de ekonomiska transaktionerna ofta sker genom olika bluffbolag. Vi har flera allsvenska fotbollsdomare som väntar åtal för ekonomiska bedrägerier och att de inte varit inblandade i riggade matcher låter fullständigt orealistiskt. Bedragare som bedragare. 

Varför hotar inte Erik Niva med att sluta skriva om landslaget och allsvenskan istället? Jo för att han i sitt fotbollshjärta tycker det är viktigare med upp-och nedflyttning än korruption, bedrägerier och död. 

DET är vad det monumentala gnället om Superligan egentligen handlar om. En reaktionär kärlek som tar sig samma morbida uttryck som religion. Reaktionerna på Superligan är bara ett syndrom på hur sjuk elitfotbollsvärlden är.  

PS Jag är inte för Superligan. Varför jag knappast kommer titta på dess matcher är av samma orsak som jag inte längre följer CL. Känns konstigt, falskt och fel. Det är en konstlad form av fotboll…

PSS Jag tycker Erik Niva där en fantastisk bra fotbollsskribent. Men han tänker med känslorna, inte med intellektet. Niva är biskop i kyrkan av fotbollsbekännare…


About this entry