Tre poäng till supportrarna – kan vi följa upp det med en ny seger mot Qatar, FIFA OCH UEFA?

Spurs och de fem andra engelska klubbarna drar sig ur Superligan. Jag vill absolut inte ironisera över Spurs-supportern Erik Nivas hot på Twitter om att aldrig skriva eller se på Superligan. Jag önskar blott att han drar slutsatsen att fotbollssupportrar har makt att förändra. Det gör han säkert. Alltså borde han och vi andra gå vidare och bojkotta Qatar. Bakom VM-2022 ligger samma girighet, korruption som Superligan. Ett gammalt reaktionärt system, fristående från samhället och så kramat att det höll i cirka två dygn innan politiker och makthavare världen över tog Eriks och andras parti. 

Det går lika bra med Qatar! Vi vägrar följa kvalet. Vägra skriva, våga ta ansvar! Ifall det nu är något annat än just etikettsbrottet med slopad upp- och nedflyttning som ni gått igång på? 

Fotbollen är laglös. Och offside i ett modernt samhälle. Eller borde vara det i fall det inte givits immunitet, ett slags carte blanche: ” det är ju ändå bara fotboll”…

Därför har den med åren utvecklat en kultur som är så långt från våra västerländska värdegrunder som möjligt. Fotbollen är odemokratisk, civilrättsligt laglös, totalt genomkommersialiserad, genuint omoralisk och har ett eget ruttet regelsystem som sällan har uppgraderats de senaste 130 åren. Före Bosmandomen 1992 var spelarna till och med arbetsrättsligt utlämnade åt klubbarna. Det är i en sådan kultur där spelbolag och riggade matcher har blivit vardag, där statliga intressen tagit över och indirekt styr klubbar och ligor. Ta till exempel Chelsea och Putin, Ferencvaros och Orbám. Ja, det finns en fin tradition här med Francos Real Madrid och Mussolinis italienska VM-lag men bara för fotbollen fungerat som pengatvätt och politiska processer för diktatorer förr måste inte det betyda att den ska fortsätta att göra det. Att Boris Johnson i skuggan av Brexit och Covid-19 satsar på bröd och skådespel för folket är en självklarhet.

I morgon vill jag på Twitter läsa att Erik Niva bestämt sig för att inte bevaka svenska herrfotbolsandslagets VM-kval och att han inte tänker skriva eller titta på varken kvalet eller VM. Alla ni andra som varit upprörda de senaste dagarna och förbannat Superligan. Inse er makt. Och ert ansvar.  


About this entry