41, favo och fölsegris

Liége-Bastonge-Liége är ett av världens tuffaste endagarslopp på cykel, 26 mil.  Alejandro Valverde fyller 41 år i dag och är en av två, tre tippade segrare. Han har vunnit loppet fyra gånger tidigare, senaste 2017. Han har inlett säsongen fantastiskt med att bli sjua i Baskien runt, trea i Vallonska pilen och femma i Amstel Gold Race. Det blir ett lopp där tålamod och styrka komemr avgöra. Det är mycket vind, mycket kullstern och några murar som tar andan ur en – även som åskådare. 

Valverde har också 130 segrar genom karriären, många av dem kom troligtvis som dopad, speciellt segern 2009 i Vueltan. De två åren efteråt var han avstängd för doping så han peakade väl där, för 12 år sedan.

Men hur kan man fortfarande vara konkurrenskraftig? Dels för att det är ett endagarslopp – kroppen har inte samma behov av att återhämta sig vilket kanske förutom explosivitet är det den mest förlorar med åldern. Det andra är hans mycket lätta kropp. Den är inte som Indurain och Bjarne Riis – stora kraftiga som vinner än mer på doping och sedan stängs av eller bara försvinner vid 30 års ålder. De cyklister som är verksamma efter 35 är alla lättviktare. 

Sedan handlar det säkert även om huvudet. Han säger sig vara 30 år i huvudet. Det funkar kanske? Själv är jag 46, i resten av kroppen. 15 år yngre än födelseattesten. I sadeln har jag inte peakat än! 


About this entry