Maskare mördar allsvenskan

Döbollsallsvenskan lever inte. Fotboll ska vara fart och fläkt. Det ska hända saker. Ingen betalar för dötid – ändå är det vad som bjuds, i överflöd. 

När Aly Keita gör insparkar medan ställningen är oavgjord tar det cirka 25 sekunder innan spelet är igång igen. Utsparkar, 13-14 sekunder. Inkast? Drygt 20 sekunder. Blev det lite bättre efter att Keita vid en inspark varnades för maskning efter 26 minuter? Nej, första insparken efter varningen tog 37 sekunder. Utsparkarna fortsatte att ta 13-16 sekunder.

När MFF:s Jonas Knudsen tar det inkast på andra sidan planen tar det vanligtvis minst 30 sekunder innan bollen åter är i spel. Han är ingen maskare men är en del av problemet.

Halmstad BK var än värre. Efter det tidiga ledningsmålet började de att flytta upp åldermannen Ante Johansson vid alla fasta situationer. Tog 30-40 sekunder varje gång det skulle slås en frispark. Han är gammal men inte såå gammal. Målvakten Malcolm Nilsson tog medan HBK ännu har oavgjort mellan 13 och 16 sekunder för varje utspark. Och han gjorde drygt tio stycken. 

Även om jag är målvakt tycker jag det är fel att spelet fördröjs. Det är en sak när jag tvingas springa och hämta bollen som ligger 25-30 meter bakom målen på Impevallen men i allsvenskan? Där är inget naturreservat bakom målet, eller 30 meter till klubbstugans vägg. Allsvenskans dötid beror inte på bollkallebristen under pandemin (lät förfärligt det där…). 

Domarna borde varna mer och kräva snabbare igångsättning. En konkret åtgärd är att kräva snabbare utsparkar. 6 sekunder är maxtiden. Det är patetiskt när alla utsparkar tar över den dubbla tillåtna tiden. 

Sedan kan jag hålla med om att 6 sekunder ibland är lite väl kort tid. Hade jag fått bestämma hade det varit 8 sekunder, assisterande kunde hålla ordning på tiden. 

I sporter där tiden är viktig och man tänker på underhållningsvärdet har man glasklara regler. Är inte en basketboll över mittplan inom åtta sekunder får andra laget bollen. 

Gör likadant i allsvensk fotboll. Nu. Max 6 sekunder för utsparkar och ge en målvakt och andra maskare en verbal varning efter 20 sekunder, exakt 20 sekunder. Andra gången varning och tredje utvisning. Då skulle vi få upp tempot i den urtråkiga dötidsallsvenskan. 


About this entry