Varför Jonas Dahlquist mobbade Calle Björk

När en matchkommentator är ensam är det lätt att han blir fixerad vid något och kan inte sedan släppa det. Gamle Bosse Hansson kunde traggla inkaststatistik eller mobba en speciell spelare en hel match – utan anledning. Det var vad Discoverys erfarne kommentator Jonas Dahlquist på Örebro-Norrköping gjorde och offret var den unge anfallaren och forwardsreserven Calle Björk. Kommentatorn gör sällan detta helt medvetet utan är snarare en orsak av att de är ensamma och ingen expert kan styra dem rätt. Så de tror att de framstår som experter, ser ett mönster och börjar traggla, eller mobba. 

Även jag tycker nog att IFK borde ha en bättre reserv för Totte Nyman men Björk ska inte lastas för det han gjorde bra, eller OK. 

Avslutet på friläget är ganska OK – det är bättre han som ung och oerfaren går på kraft och mål än försöker sätta den invid stolpen. Fullfartslöpningen med boll i 50 meter är högklassig. Sedan lyfter han bollen över mål i en trång och svår situationen med en retur och 50/50-boll men kommentatorn har redan bestämt sig – Björk är en oduglig målsumpare och får smått hånfulla bisatser ända tills han faktiskt gör mål. Ännu en bra djupledslöpning och så en enkel ”tap-in” från tre, fyra meter.   

Calle Björk har mycket att lära men han ska ha cred för det han gör bra och ska inte behöva utsättas för mobbing.


About this entry