Peking, Potter och Discoverys dåliga sidor

Enkel analys

En helg av spännande avgörande fotbollsmatcher. Och jag är inte där. Absolut inte på läktaren, inte ens framför skärmen. Ja undantaget Norrköping-AIK som jag ser för Rikards skull. I efterhand, sent på måndagskvällen, till maten. Somnar, hoppar lite fram och tillbaka. Ser länge ut som en 0-0-match mellan två tränare. 

Irriteras över att Discoverys lågbudgetproduktioner olikt alla andra kanaler som sänder sport inte har en funktion där man kan hoppa 10, 15 sekunder fram och tillbaka. Irriteras över kommentatorernas tvärsäkerhet i tveksamma situationer men överraskas positivt av Pär Hansson. Han har höjt sig ordentligt sedan förra året. Samtidigt. Du kan inte ha gamla tränare som först och främst försöker vara kompis med de han är satt att granska. Axén har stora förtjänster men man kan inte avsluta en intervju i TV med att ropa: ”Hej och lycka till”. Privatpersonen kan det, TV-experten kan aldrig göra det. Efter fyra, fem säsonger är Alexander Axén fortfarande främst kompis och kollega och i andra hand TV-expert som ska analysera och värdera tränarnas jobb. I TV. Vänskapskorruption. Det går ju inte.  

Axén åsido. Jag missade alla matcher helt och hållet på grund av släktfest i Danmark. Och att jag ofta jobbar 07-20 med någon fri strötimme på eftermiddagen som går åt till annat än gamla fotbollsmatcher. 

Analysen av kampen på Nya Parken är enkel: Norrköping stolpe in, AIK stolpe och ribba ut. 

Jag vet att Sheffield Wednesday ledde 2-1 mot Derby i den direkt avgörande matchen gällande nedflyttning till League One. The Owls fick bara 3-3 och Wayne Rooneys Derby stannar i The Championship. Gör Rooney det? Är han bara inte en av alla dessa engelska ex-stjärnor som inte är bra fotbollstränare men ändå landar fantastiska jobb med årslöner på 100 miljoner enbart på sitt namn?

Det England som blir allt mer Brexitanpassat har problem med att alla storklubbar har utländska tränare. Många klubbar satsar på engelska tränare av nationalistiska skäl. Det är en anledning till att jag tror att Graham Potter trots att hans lag kämpar i botten i två säsonger kommer landa ett toppjobb i sommar. CV-mässigt är han chanslös men Graham är engelsman, relativt ung och exceptionellt duktig. Det talar för att han får chansen i en betydligt större klubb än Brighton. 

Resten av fotbollshelgen är ännu tisdag morgon en blank sida men på torsdag ska jag se allsvensk fotboll igen – TVÅ MATCHER! Lovar skriva lite här, igen. 


About this entry