Till Marko Johanssons försvar

Pär Hansson stod alltid alltför nära mållinjen. Som målvakt var TV-experten sällan eller aldrig ute och plockade ned höga bollar. Han valde att stanna på linjen och låta mittbackarna rensa undan. Den bristen på mod var det som skiljde honom från en landslagsplats. Och internationell karriär. Den bristen dyker ibland upp i hans i övrigt utmärkta analyser av målvakter i Discovery. 

Pär vill inte att backlinjen står högt vid frisparkar från sidorna eftersom han utgår ifrån att målvakten är passiv. Pär tycker Marko Johansson ”står alltför långt ut” när Kalmars mittback får till en helt perfekt blandning av lobb och skott. Pär tycker fel. 

Marko reagerar möjligtvis några tiondelar alltför sent men det är i första hand avslutet som är 100-procentigt. Douglas Bergquist gör bara det en gång i karriären. Marko gör en bra fotparad i slutet men släpper i första halvlek en dålig retur på Jonatan rings avslut. Marko blandar och ger. Det är OK för en ung reservmålvakt men inte för MFF i Europa och inte riktigt OK ifall man ska fylla 23 år och stått över 100 matcher i allsvenskan och Superettan. Jag skrev förra året och även inför den här säsongen att MFF måste ha en annan förstemålvakt än Marko. Han har under Jonnie Fedel inte fått den utveckling MFF hoppats. Den här säsongen har han både gjort helt poängavgörande parader men också släppt in ett par bollar han borde tagit. Sett i ett större perspektiv tycker jag att hans nuvarande status väl kan gestaltas av AIK:s kvittering på Friends. Inte att bollen går in – det är en olycklig block/styrning av Nielsen som tar stolpe in, rullar på mållinjen. Det intressanta är hur Marko agerar.    

Avslutet är bra men kommer troligtvis gå utanför. Marko agerar med den lilla arrogans som återfinns i hans målvaktskaraktär. Istället för att ta ett steg åt sidan och följa bollbanan så står han i princip stilla. Tiondelarna senare träffar bollen Nielsen och blir genast farlig. Marco som börjat slappna av istället för att vara koncentrerad och följa bollen kommer av sig. Han reagerar sent. Han väljer att ge upp bollen för att han inte kommer nå dess nya bana. Så tar bollen i stolpen och rullar mot honom – först då reagerar Marko och försöker kasta sig och rädda fast då är det alltför sent. 

Jag lastar inte Marko för målet, jag konstaterar endast att ifall inte draget av arrogans och överlägsenhet fanns i hans målvaktskaraktär hade han varit mer aktiv från början och haft betydligt större chans att rädda AIK-bollen innan den så försmädligt långsamt rullade över linjen.  Marko Johansson håller bra allsvensk klass men det krävs mer av en MFF-målvakt, speciellt bakom en backlinje som huvudtränaren experimenterar med.  

Jag välkomnar Johan Dahlins comeback.     


About this entry