Danmarks sena revansch

För 363 år sedan marscherade svenskarna över isen, belägrade Köpenhamn och hade så när lyckats göra Danmark till en del av Svea rike för oöverskådlig framtid. 

En holländsk flotteskader kom emellan. Strax söder om Helsingör stod slaget, svenskarna förlorade och blockaden hävdes. 

22 maj 2021 tog danskarna revansch. I Lettland. 4-3 i Hockey-VM är en historisk hädelse. Å andra sidan – det måste hända någon gång. I små marginella idrotter där många länder numera har ganska lika förutsättningar måste ”a first” förr eller senare inträffa. Det är bara en tidsfråga innan Spanien besegrar oss i bandy. Ja innebandy alltså. Utebandy är fortfarande en så unik idrottsföreteelse att ingen bryr sig.  

Någon i den globala facebook-gruppen av höghjulscyklister föreslår att vi ska skapa en ny idrott av cykelboll och höghjulingar – att vi passar genom att svänga framhjulet medan vi balanserar på det minimala bakhjulet. 

Å andra sidan – jag minns att Danmarks herrlandslag förlorade mot Rögles juniorlag med 10-0. Jag minns. Det var ett tag sedan, typ 1968 men det var dock blott 310 år efter att Stora Bält frös till. Jag har följt dansk hockey genom de många danskar som spelade i Malmö och Leksand . Jag var över i USA och intervjuade några av NHL-spelarna för 12-13 år sedan. Dansk hockey har sakta vuxit i kvalité – fast inte som sport. Det är fortfarande Köpenhamnska förorter med stark inslag av Danskt Folkeparti som Rødovre eller Gladsaxe där hockey är stark. Och på den jylländska landsbygden. Förklaringen till 4-3 är i stället att det finns stora pengar att tjäna som hockeyspelare och ett par ishallar i närheten. Allt mer ofta dyker det upp lagidrottare från obskyra länder som är verkligt duktiga och konkurrenskraftiga. Ska jag vara lite cynisk så är förklaringen till 4-3 att de svenska hockeyserierna erbjöd mediokra danskar hög lön och bra träning eftersom det är, eller var,  mer pengar i svensk hockey än den kunde hantera effektivt. Alltför mycket pengar, alltför lite talang och så plockade man in skandinaver som i första hand associerade begreppet is med glass. 

Så kan det gå! Framgångar kommer och går. Det är inget man lägger på is. ”Vi seljer op ad åen vi sejler nedad igen…” 


About this entry