Modet med allsvenska målvaktsdebutanter

Högst fyra, fem gånger per allsvenska inträffar det att en målvakt debuterar. Vanligtvis i bottenlag som testar något nytt efter skador och alltför många baklängesmål. Eller i slutskedet när laget har transportsträcka och uteförsvaret inte har maximalt fokus. Ändå spännande eftersom målvakten är så ensam och en debut kan vara helt avgörande för den fortsatta karriären. Den ÖIS-målvakt som lät fem bollar fara förbi sig i debuten, i ett derby, och sedan aldrig gjorde en match mer är inte ensam. Absolut inte ensam, men samtidigt för alltid ensam.

Mest spännande är när en storklubb släpper fram en talang. Som i går, i Djurgården hemma i klassikern mot Blåvitt.

Jag har kritiserat DIF:s målvaktspolitik mycket de senaste säsongerna. Det började redan cirka 2007 med Kjell Frisk och hans målvaktsskola. Den innebar att man alltid försökte fälla sig och nästan alltid skulle blockera eller boxa bollen. Att klistra eller försöka klistra var fel. Desto roligare att klubben nu gjort rätt flera gånger i rad. Vasiutin har verkligen visat sig vara värdefull – seriens bäste målvakt så här långt. Och nu Jakob Widell Zetterström, före Tommi Vaiho, när ryssen är skadad. 

21-åringen gör sin tredje säsongen i klubben men har varit borta länge på grund av hjärnskakningar. Vaiho var osannolik guldhjälte 2019, var tillbaka i normal standard 2020 men ändå överraskande att DIF hade modet att chansa med en debutant. För det är alltid lite riskabelt med en debutant. Inte på grund av kvalité utan för att man inte vet hur en debutant klarar att bearbeta akuta, mentala problem. Om det går galet – hur starkt är psyket när det verkligen testas? 

Widell Zetterström, i helvitt, var utmärkt. Det märktes att han är 21 och relativt rutinerad. Han vågade ta plats, kroppen var följsam utan att vara splattig. Alla rörelser initierades av fötterna så att han hade rätt plats och rätt balans för flytta bålen och armarna på rätt sätt. 

Har inte analyserat så mycket, bara sett highlights men det som syntes där var mycket lovande. Speciellt att han inte släppte in Jallows avslut i slutsekunderna. Eller ja, skottet ska han blockera men han styrde bollen föredömligt direkt till hörna – så att ingen kunde ta returen och han höll nollan. Det var flera mål i går i allsvenskan som kom efter mindre bra målvaktsreturer. 

Ska bli spännande att följa Jakobs fortsatta karriär. Min förhoppning är att han numera är andremålvakt och kommer få flera chanser i slutet av serien.  

PS Nås av beskedet att ryssen är långtidsskadad och blir borta två månader. Det betyder en helt perfekt, teoretiskt, allsvensk inskolning för Widell Zetterström.


About this entry