Straffavgörande – då satsar danskarna på de allra yngsta…

När målvaktens roll i straffavgöranden minimerats har det mentalt övertagit huvudrollen. Över det mentala står lagledningens avgörande och värderingar av vilka som är psykiskt starka nog. Häckens 18-åring pallande inte. I måndags var det straffavgörande i kvartsfinalen i U-21-EM mellan Danmark och Tyskland. 

Många av konsekvenserna är sensationella. Av de 14 skyttarna var hälften inbytta. De allra bästa straffarna, i olika kryss, placerades dit av straffskyttarna i sjätte och sjunde rundan. Med andra ord hade lagledningarna tagit helt fel vad gällde att välja ut de bästa straffskyttarna. Det är ytterst ovanligt att förste spelaren i straffsparksavgörande missar men det gjorde tyskarnas målkung. Det är helt unikt att en inbytt debutant som aldrig slagit en straff i en match väljs som sjunde straffskytt – med fyra andra, mer erfarna och betydligt äldre alternativ.

Roberts Quisons forwardskamrat i Mainz, 20-årige Jonathan Burkardt slog den nästan i bröstet på Oliver Christensen. Liksom tidigare under kvartsfinalen i U-21 EM dominerade danskarna mål- eller spelmässigt. Fram till sjätte straffomgången. Till dess hade den tyska målvakten Finn Dahmen (23-åring från Mainz) varit bra på att läsa straffarna men inte nåt ner till dem ute i hörnet. 22-årige Christensen, ordinarie i Odense, försökte inte läsa utan chansade fel, varje gång. Utmärkande var att de som blivit inbytta och det var tio spelare, nästan alla fick slå straffar och satte sina högt. Ett mod som sällan unga spelare visar och som tyder på att man tränat väldigt mycket. 17-årige Wahid Faghir (Veije) hade gett Danmark ledningen två minuter efter att han byttes in i 66:e. Det var också han som slog en bra men lättläst låg straff som tredje man vilken Dahmen räddade.  

Viktor Kristiansen fyller 19 år den 16 december. Han har fått några matcher som vänsterback i FCK nu när Pierre Bengtsson tvångsförflyttats till Jylland. När danskarna hade fem spelare att välja på så föll valet på Viktor, debutanten med en match i U-19 och alltså nu inbytt i 44:e för att Andres Poulsen skadade sig. Det påminner inte så lite om semifinalen i Europacupen Barça-Blåvitt 1986 då nyss fyllde 21-årige norske vänsterbacken P E Mordt tvingades slå straffen som lagets kanske mest rutinerade spelare Torbjörn Nilsson vägrade ta. 

Varför Victor? Vad vi vet är att straffen var i dålig höjd, hade dålig fart och gick nästan mitt i målet. Dahmen såg nervositeten och stod kvar, räddade helt utan ansträngning. Det var en mental kollaps men framförallt var det en kortslutning på den danska bänken. Oavsett om Victor ville eller inte. Det brutalt stora förtroendet, och tunga packningen i pojkens mentala ryggsäck orkade han helt enkelt inte bära alla stegen fram till bollen och tillslaget. Någonstans på vägen sa hjärnan ”NEJ”. Jag hoppas den danska lagledningen är bättre på att bearbeta strafftrauman än vad de är på att välja straffskyttar.  


About this entry