Faran med fotbollsmål/ Offsideregeln och Lewandowskis knuff

Vid sidan av Zlatan presenterade sig 2010-talets två stora skyttekungar i går. Tack vare EM-VAR och oklara regler, tycker jag. Jo, fantastiska fotbollsspelare båda två även om polackens två efterslängar borde renderat honom två gula och inte enbart ett. 

Först Cristiano Ronaldo som löper offside med cirka fem meter. På andra sidan planen kommer Jota, är onside, blir ensam med Neuer, passar bollen i sidled till en helt ren Ronaldo. Det första denne gör efter att ha bredsidat in bollen i tomt mål är att titta ut mot assisterande. 

Genom att låtsas springa offside får CR ett försprång på försvararna med minst fem meter. Jag är fullständigt övertygad om att det här var en intränad variant. Det är enligt mig regelvidrigt men vi ser många sådana här mål varje säsong. Jag är förvånad att det inte satts i system än. Kanske kan målet skapa debatt? Nej, tror inte det. Fotbollsjournalistiken är mer intresserad av att det var CR 107:e landskampsmål och att han hade en liten uppvisning mot den patetiske Rüdiger. Och att det blev många mål. Just allas (nästan allas…)  längtan efter många mål är det största hotet mot fotbollen. Återkommer till de teorierna i en senare text. 

Robert Lewandowski knuffade mycket tydligt sin försvarare tiondelarna innan denne ska hoppa och utmana polacken om inlägget. Ur balans kunde spanjoren varken hoppa i tid eller störa Lewandowski. Jag tror Robert gjort hundratals liknande mål. Jag tror han, liksom andra stora nickspelare, alltid försöker göra så. Varför VAR-rummet inte tycker det är mot reglerna vet jag inte. Vad jag vet är att alla försvarare borde börja göra likadant och se till att det är närmast omöjligt att göra mål. Ifall försvararna gjorde samma sak skulle det å andra sidan plötsligt börjat blåsas massor av straffar. Av exakt samma orsak som ovan. UEFA, TV-bolagen, alla reklamköpare med flera av fotbollens profitörer vill att det ska bli många mål. De tror att deras produkt/investering genererar mer pengar om det görs fler mål.

Jag tror måldopning är negativt för fotbollen. Fusk och tolkningar som inte stöds av fotbollens idé borde straffas, inte uppmuntras. 


About this entry