Straffkastkollaps

Han är lagets bäste betalde spelare men fick inte spela i det avgörande slutskedet i sjunde och sista matchen mot Atlanta Hawks. Orsaken är att han kollapsat mentalt vid straffkastlinjen. Motståndarna foulade honom oupphörligen i matcher 4 och 5 vilket inneburit att de vunnit två matcher med tre poäng trots att de legat under stort innan de började foula. I match 6 tog Simmons nästan inga skott och i sjunde matchen försökte han låta bli att skjuta för att slippa foulas och gå till linjen. 

I sista Q hade han chans att dunka i bollen utan problem men riskerade i så fall att foulas. Då Simmons passade bollen till en lagkamrat som blev foulad och satte ett av två skott. Lagkamraten var lagets näst sämste straffkastskytt guarden Matisse Thybulle med 44%. Genom att sätta ett av två överträffade han sina stats. Ben tvingades skjuta två straffkast tidigare i matchen och satte då ett, vilket avsevärt förbättrade hans skottprocent som skrev till  25-73 och  34,2% i slutspelet. Sedan bänkades han.  

Det är en straffkastkollaps så total att den enbart ka njämföras med Nick ”The Brick” Andersons  i NBA-finalen 1994.  Nick kom aldrig tillbaka, gör 25-årige Ben Simmons det? Efter slutsignalen i söndags svarade coach Doc Rivers på frågan om Ben är en guard som kan vinna mästerskap ” I don´t know”.  Idag har han modererat kritiken och säger att han har förtroende för Ben och den träning han ska gå igenom i sommar. Vilken sorts träning det gäller avslöjade inte Rivers men det är med största sannolikhet mest mentalt – tekniskt sätt är Ben Simmons mycket sund.   

Coachen gjorde själv 12 NBA-säsonger. En säsong i grundserien sköt han 86 % ft. I karriären 78 % men i de 19 matcher han spelade för  Knicks 1993 innan han skadades sköt han bara 63.3 % från ft. Resten av Knicks gick vidare, hela vägen till finalen. Doc Rivers första coachjobb var i Orlando Magic 1999. Bland det första han, eller klubben, gjorde var att skicka lagets veteran och klubbikon till ligans då sämsta lag- Sacramento Kings. Där sköt The Brick 48 % ft. Därefter lade Nick Anderson karriären på hyllan. 33 år gammal.      
34.2

About this entry