EM:s första och största förlorare: de antidemokratiska demagog-gubbarna

Det känns avigt att hylla UEFA för att de främjar demokrati och mänskliga rättigheter men så är det – åtminstone indirekt. Se herrfotbolls-EM som en indirekt frispark nära de Europas halvfascistiska kryptodiktaturernas eget straffområde. Herrfotbolls-EM är ett hot mot dem, eller i alla fall deras stolthet och sjuka självbild. De åtta som redan åkt ut (av 24) det vill säga de klarade inte ens gruppspelet har mycket gemensamt. Det finns starka demokratiska och demografiska mönster. Så tydliga att vi redan nu kan ana hur åttondelsfinalerna slutar. 

De åtta är antingen offer för den europeiska gemenskapens lite rigida nationalstatsrespekt eller så vill de vara så pass nationalistiska att de föraktar EU och det gemensamma Europa. Så varför ska de överhuvudtaget vara med i en europeisk cupturnering när de inte vill vara med i Europa? Jo pengar och/eller prestige.  De åtta är antingen de minsta länderna invånarmässigt eller så kan deras demokratiska drömmar verkligen ifrågasättas. Alla de länder med högerextrema semitotalitära styrelseskick kom sist. Det är inte länder i brist på fotbollskultur, hemmaplan eller invånarmängd. De kom bara sist, var sämst på den anti-hierarkiska samarbetsform och villkorslösa gemenskap som kallas herrfotboll. 

Utslagna men inte jumbo i grupperna kom de relativt nya länderna Finland och Slovakien som båda har 5,5 miljoner invånare. Jumbo och med institutionaliserad självständighetsproblematik blev Nordmakedonien (2,3 miljoner) och Skottland (5,5 miljoner). De fyra övriga jumbolagen blev  Ryssland (145 miljoner), Turkiet (82 ), Polen (38) och Ungern (10). Ser ni mönstret? 

Det är länder där de manliga ledarna investerat stora pengar och mycket prestige i herrfotbollslandslaget. Deras patetiska misslyckande glädjer mig alldeles extra. 

Näst på tur att förlora är länder med högerextrema men demokratiska regimer eller vars nationalism är alltför aggressiv. 

Danmark går vidare enbart för att de möter en region under Brexitregim. Samma sak med det högerflörtande populist-Italien. Österrikes semi-rasister är värre. 

I det ständiga regeringskrisande Nederländerna verkar Mark Rutte vara den enda fasta punkten. Men det är trots allt lite bättre än högerpopulismens Tjeckien. 

Belgien mot Portugal är väldigt svår att förutsäga. Ett försvarliberalt 3-3 och straffsparksavgörande? 

Spaniens bristande demokrati är trots allt snäppet bättre än Kroatien men Spanien lär inte överleva en kvartsfinal. Trots att man tillfälligt benådat nio katalanska demokrater efter att ha dömts till fängelse i mellan 9 och 13 år. En majoritet av spanjorerna är dessutom emot benådningen. 

Frankrike besegrar Schweiz bara för att de är mycket bättre på fotboll. 

Tyskland kommer få fotbollsmässigt svårt mot Boris Johnson men den demokratiska, europeiska matchen vinner de lätt. 

Extraval eller extratid? Sverige besegrar trots allt det än mer instabila Ukraina, efter förlängning. Detta är för övrigt en turneringsform där Sverige kan gå riktigt långt. 

I övrigt hänvisar jag till förra veckans spaning som har en lite mindre kategorisk förklaringsmodell.


About this entry