Zlataneffekten

Den svenska EM-fotbollen har inte varit skön och njutbar. Vinnande, spännande men inte så estetiskt fulländad. Den liknades vid Sveaskogs bestånd av danska Weekendavisens kulturkrönikör Joakim Jakobsen. Vi står tätt och rätt – förhäxade motståndare går vilse och ger till slut upp. Inte olik förbannelsen om Birnam Woods i Shakespeares Macbeth.

Hur har då denna Granenlösa barrskog överhuvudtaget tagit sig över mittlinjen med boll? Jo för att under korta ögonblick har svenskarna anfallit och anfallit med överraskande mod och gränslös självsäkerhet. Det är anmärkningsvärt att spelare som är så pass tillbakapressade och tvingas jaga boll matchen igenom visar så stort mod och självsäkerhet med boll så långt bort från både eget straffområde och utmattade lagkamrater. Det är den stora skillnaden mellan typ Berg/Toivonen och Isak/Dejan, även i viss mån Quison och Claesson. Vanligtvis har även svenska forwards hellre slagit en passning rätt än visat individuella kvalitéer. Kollektivistisk hänsyn och riskreducering har även präglat och hämmat svensk anfallsfotboll, i decennier. Med ett ensamt, ofta föraktat men ibland tokhyllat undantag. Nu är det helt annorlunda.

Kanske kan man prata om en Zlataneffekt? Killarna vågar göra det osvenskt oväntade, hålla i bollen, utmana, dribbla och avsluta med ett tillslag. Det har gått så långt att även Ludwig Augustinsson rycktes med, drabbades av det mod som i just hans fötter liknade hybris och utmanade sin försvarare i Polens straffområde. Dribblingen var inte fulländad, blev till fatal polsk omställning och stor målchans mot Olsen. Fast blott det faktum att vänsterbacken vågade var på nåt sätt ändå positivt och en slags symbol för ett paradigmskifte som är bannlyst i förbundets utbildningsmanual men kännetecknar en helt ny generation offensiva svenska spelare. Jag tror aldrig Sverige haft så många lovande, väldigt unga offensiva spelare som just nu och då har jag inte ens nämnt Jordan Larsson. Zlatan kunde inte själv vara med men detta är ändå hans eget tydliga bidrag till framgångarna i EM 2021. Tack Zlatan! 


About this entry