Är Sverige det nya Grekland?

Totalt otippade vann Grekland EM för 17 år sedan. Då hade Sverige sitt kanske bästa lag genom tiderna, spelade en underbar anfallsfotboll men de var inte tillräckligt rutinerade mot slipade holländare i kvarten. 

Då kunde Sverige gått hela vägen. Det gjorde istället cynisk grekisk grisfotboll. Man lät helt enkelt motståndarna ha bollen – försvarade lågt med nio man och gjorde mål på omställningar och fasta situationer. I finalen hade man ett skott på mål och vann 1-0. 

Kan Sverige göra om den lite bajsaktiga fotbollsbragden? 

Varför inte? 

Ifall Robin Olsen fortsätter spela med den stora pondus som skänker både lugn och närmast omöjliga räddningar. Ifall Isak och Dejan visar upp samma bollbehandling, explosivitet och självförtroende. Ifall motståndarna fortsätter missa öppna mål som spanjorer och polacker. 

För andra mästerskapet i rad vinner Sverige sin grupp. Denna gång trots att många spelare inte nåt upp till den klass vi förväntat. Inte ens Nilsson-Lindelöv har varit så bra och hundraprocentig som vi tycker han är i Man United. Ytterbackarna har varit direkt svaga defensivt och innermittfältet har presterat väldigt ojämnt. Men jag är mycket nöjd med Forsbergs teknik, passningsspel och offervilja. Likaså är Sebbe Larssons hjärta gigantiskt. Han är ingen vidare bra fotbollsspelare längre men han ersätter den bristen med att vinna bollar, vinna närkamper och stå rätt i varje moment. Framförallt har svenskarna krigat och besegrat lag som haft överlägsen teknik men inte åstadkommit så många farliga chanser – trots stundtals massivt tryck. 

Även Grekland överlät initiativen till motståndarna. Kanske kommer vi efter guldet att mer likna Sverige vid Danmark 1992? Vi försvarar och vinner på straffar. Sebbe Larsson tolkar rollen som ”Faxe” Jensen intill fulländning.

Ukraina då? De är ännu fast i den gamla öststatsfotbollen. Spelarna är fysiskt starka, springer mycket men ganska huvudlöst. Jag såg den avgörande matchen mot Österrike och lade märke till följande. 

Målet kom på hörna. Försvararna tittade alla på bollen. Målvakten visade bristande teknik vid målet men gjorde även flera bra räddningar. Österrike spelade ut dem och borde vunnit större. Inte för att Österrike är speciellt bra utan för att Ukraina såg ut som förlorare från det ögonblick de släppte in målet. De flesta spelarna representerar inhemsk klubbar eftersom det är så fruktansvärt mycket pengar i ukrainsk fotboll. En av de få som håller högre klass är Yarmolenko som hoppar in och ut ur West Ham. I EPL gör han få mål – här är han intern skyttekung. 

I kvarten får Sverige troligtvis möta England. Liksom i VM 2018. Passar Sverige mindre bra.Samtidigt har England svårt mot lågt stående försvar. Varken Sterling eller Harry Kane får någon plats. 0-0 mot Skottland inger svenskt optimism. I semin kan det bli Danmark, Tjeckien eller Holland. Tycker de senare är övervärderade. Tror mer på Tjeckien eller Danmark. Typiskt för alla tre eventuella semifinalmotståndare är att de vill ha mycket boll. Passar Sverige bra. 

Så en final mot Frankrike eller kanske, kanske Belgien. Håller Robin tätt räcker det med ett bra skott på mål…


About this entry