Ny UEFA-regel leder till effektiv speltid?

I torsdags beslutade UEFA att bums plocka bort bortaplansregeln. Den som säger att ett mål på bortaplan räknas som mer värt. Då den infördes på 1970-talet var det för att a. inte bortalagen i första matchen skulle gå in för 0-0 och b. skapa mer dramatik i returen. Ett hemmalag som i andra matchen har två mål tillgodo kan aldrig riktigt vara säkra så länge ett bortamål är mer värt än det för hemmalaget. 

Cred till fotbollskanalens Hyllman som skrev om det här. Peter drar dock inte några långtgående konsekvenser av slopandet. Det försöker jag. 

Beslutet måste ses i perspektivet av Covid-19. Det är vanligare med bortapoäng när det inte finns hemmapublik. Ju större och högljudd publik desto större favör. Regeländringen kommer leda till att hemmalag i första matchen anfaller mer för att skaffa sig ett så stort försprång som möjligt. Mot en sittande motståndare som satsar på fasta och snabba omställningar. Det riskerar bli som de flesta Barça-matcher: tråkigt, enformigt spel mot ett mål med en motståndare som ligger väldigt lågt, spelar extremt taktiskt och tidsfördröjande direkt från avspark. Med den här regeln och utan domardirektiv att stävja maskning blir det helt outhärdlig. Är jag rädd för. Tänk Sverige -Spanien i EM.

Jag gillar att den konservativa fotbollen testar nya grejor. Jag är tveksamt till att det här skapar fler mål och bättre fotboll. Jag tror det blir mindre fotboll, att matchtiden i nettotal kommer minska än mer. Den nya regeln lär bli ett incitament till att införa effektiv speltid.  


About this entry