EM:s sämsta, och bästa, straffräddare

Allt fler cupmatcher avgörs på straffar. Vissa målvakter vinner ofta duellerna, andra är i princip förlamade av skräck. Eller så finns det en kultur i landet av att vinna eller förlora på straffar. Här rankar vi åttondelsfinalernas alla målvakter i EM utifrån straffräddningar. Vill passa på att förklara att alla missar är en målvaktsräddning. Oavsett om målvakten tvingat skytten att sätta bollen i hans händer eller på läktaren. 

#16) Hugo Lloris Frankrike (Tottenham)

Extrem linjemålvakt. Fantastisk speluppfattning som bara blir bättre med åren. Han står alltid rätt – utom på straffar.  Straffräddningar har aldrig varit hans grej. Delvis på grund av bristen på räckvidd. Det känns uppgivet redan när domaren pekar på punkten. Räddade visserligen en straff från Mason Mount i Mjölkcupen i mars men släppte in de övriga fyra. Släppte in två inte överdrivet bra från Cristiano Ronaldo i gruppspelet. 15 räddade av 102 är bland EM-målvakterna sämsta. Kanske skulle han bara stå – och låta bollarna komma till honom istället för att slänga sig bort, ifrån dem? 

#15) Danny Ward Wales Wales (Leicester)

En genuin reservmålvakt som i princip inte varit förstemålvakt sedan juniortiden för 10 år sedan. Stod sammanlagt fem cupmatcher för klubblaget I år. Har straffstatistiken 3-19. Varav två av räddningarna kommit i vänskapslandskamper. Straffavgöranden har han ingen som helst erfarenhet av. 

#14) Alexander Schlager Österrike (LASK )

Ung och orutinerad. Från lilla Linz. Hans totala straffsparks statistik är 5 räddade av 35. Men han har visat snabba reflexer så kanske kommer han vid ett eventuellt straffsparksavgörande mot i första hand Italien stå kvar och hinna plocka nån boll som inte går alltför nära stolparna? Bubblare! 

#13) Maarten Stekelenburg Holland (Ajax)

Nästan två meter. Nästan 40 år. Att spela den gamle reservmålvakten före Tim Krul visade sig ödesdigert. Men vem vet vad som kunde hänt i en straffläggningsavgörande?  10 räddade av 50 känns mer i linje med den holländska/calvinistiska straffkulturen än en som samma land som Krul.  

#12) Rui Patrício Portugal (Wolverhampton)

Robin Olsen kommer varken stanna på lån i Everton eller återvända till Roma. Att säljas till Roma kanske låter häftigt men för portugisen är de ten rejäl nedförsbacke. Han hr gjort en tveksam säsong I Wolves som nu letar efter hans ersättare. De köpte Rui för 180 miljoner och säljer honom för 6. Det sager allt om var 33-årignens karriär befinner sig. Det är likadant med straffar. Han ansågs vara bra på det en gång i tiden en numera är han under 20 %. Räddat 17 av 83. Såg inte bra ut mot Benzema i gruppspelet. Fransmannens straff var lättläst – Rui hade bestämt sig redan före avspark vad han skulle göra. Efter EM är det dags för Anthony Lopes i målet medan Wolves hade gjort klokt i att plocka upp Robin. 

#11) Georgiy Butjan Ukraina (Dynamo Kiev)

Färsk i landslaget. Räddade ett katastrofalt Ukraina mot Österrike men släppte samtidigt in ett enkelt avslut på hörna. Bra räckvidd. Tog Aliovskis straff i gruppspelet men returen gick direkt ut och nordmakedoniern slog in returen. I samma match brände stjärnan Malinovski från Atalanta en dåligt slagen straff. Han är inte förste straffläggare i Italien. Straffen var i fel höjd och nästan mitt i målet.  

#10) Tomas Vaclík Tjeckien (Sevilla/Bosman)

En reservmålvakt I Sevilla som tappat självförtroendet. Bra reflexer, 8 av 45 räddningar är sämre än vad man kan förvänta av en tjeckisk straffmålvakt med tanke på att kallet är en konst i hemlandet. 

#9)Thibaut Courtois Belgien (Real Madrid)

Ansedd som en av världens bästa målvakter även om han inte haft en bra säsong I Spanien. Dessutom 199 sköna cm. Mot Courtois talar att han är märkligt svag i viktiga matcher. Och att han faktiskt enbart räddat 8 av 52 straffar. Varning för DeGea –syndromet här.  

#8) Robin Olsen Sverige (Everton/ Roma)

Jobbet som reservmålvakt ger inte många straffar. 31-åringen har räddat 8 av 30 men har definitivt längden för att rädda. Dessutom lyfter han alltid i landslaget. Slår Sverige ut England i kvarten så är Robin garanterad ett kontrakt med Wolves eller kanske rent av Spurs?

#7) Unai Simón Spanien  (Athletic Club)

Ilker Casillas var världens kanske bäste straffräddare. David DeGea är förmodligen en av världens allra sämste straffräddare. Han har inte tagit någon av de 27 senaste straffarna. Lägger vi till de 11 i EuroLeaguefinalen mot Villareal så är han uppe i 38. Raka. I fall De Gea startar (jag räknar honom som lite bättre än Simón) och matchen är på väg mot straffsparkasavgörande så har säkert Luis Enrique sparat ett byte och ger Simon chansen. Unái Simón har i princip endast varit förstemålvakt i 18 månader i Athletic Club. Under den tiden har han släppt i 12 och räddat tre straffar, varav den senaste i en 5-1-match. 

#6) Yann Sommer Schweiz (Borussia Mönchengladbach)

Efter sju säsonger I västra Tyskland är jag inte så säker på att 32-åringen är kvar till hösten. Har gjort några riktigt kostbara tabbar i klubblaget den gångna säsongen. Samtidigt som han räddde två straffar av Sergi Ramos i Nations League den 14 november. 16 av 80 imponerar inte men han är rutinerad nog att rädda straffar av mindre rutinerade motståndare. 

#5) Manuel Neuer Tyskland  (Bayern München)

Världens bäste målvakt fram till skadan 2017. Nu släpper 35-åringen ibland in lite väl lätta bollar. En förklaring är att han inte är lika smidig som förr. Fortfarande topp 5 och fortfarande så smart och intelligent att han kommer få många ben att darra i ett straffsparksavgörande. Snott 22 av blott 70 – han spelar i lag som är alltför bra för straffsparksavgöranden. Lär ut straffräddningar på Youtube!  Har själv slagit in ett par straffar.

#4) Kasper Schmeichel Danmark (Leicester)

En av turnerings på pappret tre bästa målvakter har inte haft ett så bra mästerskap. Borde tagit De Brynes avslut vid första stolpen. Har släppt in 14 av de 16 senaste straffarna men var före ändringen om en fot på mållinjen en väldigt bra straffräddare. Tog två av fyra mot Spurs i Mjölkcupen för 18 månader sedan. Bland världens allra bästa. Nu, delvis på grund av hans relation korta kropp (189 cm)  är procenten nere i 25. 22 av 88 är OK – han har 

#3) Dominik Livaković   Kroatien (Dynamo Zagreb)

OK procent (12 av 46) och många emot sig för att bara vara 26 år gammal. Otroligt högt värderad av Transfermarkt (150 MSEK) men bara 188 cm lång. Vad som talar för att han är en bra straffmålvakt är hans företrädare, Subasic, och den världsledande kroatiska straffräddningskulturen. Subasic tog Kroatien till VM-final genom att nästan ensam avgöra straffsparkarna mot både Danmark (tre räddningar) och Ryssland (två). Den prestationen i sig borde innebära att alla kroatiska målvakter är ruskigt bra på straffar.  

#2) Jordan Pickford England (Everton)

Gjorde den sista räddningen i åttondelsfinalens straffsparksavgörande VM 2018 mot Colombia.  Lika stor hjälte i Nations League mot Schweiz där han dessutom gjorde mål. En av de få målvakter som regelbundet tränar på att slå straffar och kan vara redan bland de fem första att ta en för England. Den träningen gör hon till en bättre straffräddare – en av de bästa i världen trots den relativt pygmélika målvaktskroppen (185 cm). Tagit 11 av 35 ”vanliga” straffar.  


About this entry