25 sekunders målvaktsonani

England ledde 1-0. Exakt 83:14 plockade Jordan Pickford upp ännu ett feladresserat tyskt inspel genom att helt onödigt springa fram, skopa och därefter falla raklång i gräset. Där låg han några sekunder, skrek i närbild, myste och kramade bollen lite extra. Varefter målvakten reste sig och började vandra runt sitt straffområde, studsade bollen otroligt omsorgsfullt. Tillsynes obekymrad över tid och rum. 

Så, till slut, framme vid straffområdeslinjen, släppte han bollen åter fri genom att skjuta ut den, långt och högt. Det får ta 6 sekunder men klockan stannade på 83:39, 25 sekunder. 

Jordan Pickford är naturligtvis inte ensam om att göra så här. Alla målvakter maskar fast det brukar stanna vid 13-14 sekunders gosande. Varför en regel som ingen följer? Dessutom en bra regel så målvakten inte kan maska. Nu finns inte fotbollsdomaren med så stor auktoritet att han gett Tyskland en indirekt frispark och chans att ta sig in i matchen, speciellt inte på Wembley i en åttondelsfinal i EM, men ingen verkar ens bry sig. Inte domarna, inte UEFA, inte de hunsade, strykrädda tyskarna, och absolut inte media. 

Själv tycker jag det är en effektiv, funktionell regel som borde brukas. Det är väldigt tråkigt att följa en målvakts självupptagna gosande i nästan en halv minut. När nu alla UEFA:s regelförändringar och tolkningar går ut på att skapa mindre dötid, fler mål och bättre underhållning – varför då uppmuntra till målvaktsonani?  I latexhandskar.  


About this entry