Frankrike-Belgien/Behovet av att bygga fotbollsbanor

”Built it and he will come” viskar en röst till Kevin Costner i en av filmhistorien bästa sportfilmer: ”Field of Drems” (1989). Costner plöjer ned majsen och så dyker de döda spelarna upp och lirar klart World Series 1919. 

I kväll skulle Frankrike och Belgien spela semifinal i EM. I Bryssel. Ingen dök upp, inte ens arenan. Frankrike imploderade mot Schweiz. Belgien, Europas kanske jämnaste lag de senaste tio åren, misslyckades alltid i mästerskap. Ja, de har vunnit guld en gång – OS på hemmaplan 1920.  Det här var den gyllene generationens sista chans – typ de sju bästa spelarna har alla fyllt 30. Backlinjens ålder kan bara tävla med Italiens.   

Fiaskot kan skyllas på portugisernas vilja att skada De Bruyne men också avsaknaden av hemmaplan. Det var tänkt att de dels skulle ha tre hemmamatcher, dels att finalen spelades där – på den alldeles nybyggda stadion i Bryssel. Politikerna svek. England fick ta över både hemmaplan och final och det kan dessvärre vara det som avgör hela EM till Englands favör: oviljan att bygga fotbollsarenan man lovat. En dybar läxa, inte minst för de elva ”djävlar” som aldrig vann en enda titel. Kanske byggs det en liten fotbollsarena i Bryssel om 70-80 år där Frankrike kan möta Belgien i den riktiga EM-semifinalen. Eller så skrivas det en bok om det.

Ps Eftersom jag faktiskt gjort en landskamp för Gli Azzurri (på Chellinis plats, mot Sverige, i väsentligt högre ålder än Chellinis) så hejar jag naturligtvis på Italien. I semifinalen.


About this entry