När brytning blir till passning/ Italien-Spanien

Fördomar sitter djupt. Det blev en för mig en överraskande härlig semifinal i galet tempo. Orkestrerat av två före detta, ivrigt gestikulerande, latinska skyttekungar. Deras passion och nya ambitioner glänste som svettpärlor på deras pannor, kunde läsas i deras vilda mimik. Varje ögonblick tolkades av deras kroppar – troligen fullkomligt omöjligt att reglera och minimera. Denna ovilja att dämpa känslorna gestaltade till och med de åldrande lagkaptenerna Chellini och Jordi Alba inför straffsparksavgörandet: stora gester, leenden och många kramar.  

Det var en kamp utan yttrar. Inga inlägg följt av osköna nickdueller där bollen allt som ofta inte hamnar där någon av de inblandade egentligen vill. 

När så många bollskickliga fotspelare vill fram direkt blir det många felpass. Man spelar på ett tillslag, ja man till och med när man bryter en bollbana och erövrar bollen och spelar den vidare gjordes det många gånger med ett enda tillslag. Brytningar blev samtidigt en passning framåt. I princip alltid framåt. Det blir så när båda lagen ofta pressar högt Det finns inte tid till att stanna bollen eller behandla den för då är den ofta redan förlorad. Återpressen, denna tyska ”gegenpres” ger ibland fantastisk fotboll. 

Det högre passningstempot ställer ökande krav på målvakterna. En Neuer, Ter Stegen eller Lloris hade nog inte haft problem med passningarna men det hade Unai Simon och Donnarumma. Flera gånger dessutom. Och det ledde varje gång till motståndarnas blixtsnabba målchanser. Simon hade dessutom en helt misstajmad utrusning.   

En grymt underhållande match, med värdig avslutning som dessutom innehöll en spansk klacktävling. Minst fem i första halvlek varav enbart Sergio Busquets på mittplan inte nådde en lagkamrat. Jag är fullkomligt övertygad om att Luis Enrique kommenterade det i halvtid för efter pausen var det inte tillstymmelse till klackar.  Jag ser skönheten i detta, och framförallt att spelarna vågar sig på något så lekfullt och befriande estetiskt en allvarsam EM-semifinal. 


About this entry