Det är inte försvaret som fattas Norrköping

Uddamålförlust? Blåsta på ett kvitteringsmål? Flesta avslut och störst bollinnehav? Dåligt försvar?

De finns säkert många sätt att lura sig själv, läsare och supportrar. De blinda kommer säkert skylla kvällens hemmaförlust på de insläppta målen – att det är försvaret som är alltför dåligt, som Norling ambivalent antydde i halvtid för att sedan byta ut två offensiva spelare. 

I själva verket är det alltså tvärtom. Kalmar hade fyra av matchens fem bästa chanser. Sätra missade öppet mål, det var ribbor och räddningar på mållinjen. 

Det som inte funkar i Norrköping är anfallsspelet. Frustrationen sprider sig. IBJ slog ut med armarna och skällde på lagkamrater, Totte Nyman tryckte till en liggande målvakt  Felet är inte att man spelar fel eller så utan den enkla förklaringen är att de offensiva spelarna är alltför dåliga. ”Sam” måste få ha någon dålig dag. Calle Björk är exakt lika dålig och osynliga som förra säsongen. Nu har han mer erfarenhet, använder kroppen mer men målsinnet är lika frånvarande som alltid. 

Dessutom mängder av felbeslut – liksom de Ishaq nästan alltid tar. Ishaq har dessutom defensiva uppgifter som han ständigt misslyckas med. Han vill men han kan helt enkelt inte förstå hur man ska försvara. Jag gillar när Ishaq löper framåt med boll – oerhört duktig på just det. Men där är många brister så ge honom inte så stort defensivt ansvar för att försvara har han inte lärt sig än. Mellan hans ben 1-0-bollen går in. Många felpass, extremt många bolltapp, dåliga avslut. 

Vad gäller Norling så game-blade han och game-blade galet. Gurfinkel var inte redo. Varken offensivt eller för det ansvar han borde tagit defensivt. Det är klart Norrköping släpper till många målchanser när backlinjen gång på gång ställs i fyra mot fyra och fem mot fem lägen. Och det kan man egentligen inte skylla på spelarna utan på att Norlings laguttagning. Jag har sällan sett ett så felbalanserat lag som kvällen Peking. 

Det blev bättre när Totte gjort comeback men det kommer inte räcka ifall Norling fortsätter gambla galet.  


About this entry