Vem var bäst i OS?

Statistik är kul, och förrädiskt. USA fick flest guldmedaljer av de 339 som delades ut. Då är de bäst enligt det officiella sättet att räkna – enbart vinnare. Att detta är i strid med den olympiska rörelsens grundläggande ideologi om vikten av att tävla och inte vinna verkar IOK skita i. Bakom ABBA-ideologin ”The Winner Takes It All” ligger skumma nationalistiska och utrikespolitiska intressen – det är inte individen utan landet som är bäst. Med tanke på att IOK äntligen satt käppar i hjulet för små gulf(d)stater som köper över afrikanska stjärnor borde det betyda att man tonar ned det nationalistiska. Fast när notan ska betalas (och OS-pamparna avlönas)  handlar ändå allt om nationalism – bara att arrangera OS är en nationell och patriotisk angelägenhet och hederssak. Diktaturer älskar, och har alltid älskat, internationell elitidrott. Kärleken har ofta varit besvarad, mänskliga rättigheter och demokrati har alltid blivit utan medalj.  

Ifall man räknar medaljer efter skalan 3-2-1 poäng kommer man lite närmare rättvisan och hyllar även de relativa förlorarna på medaljpodiet. Även här vinner USA. Sverige tog nio medaljer – 23:e tack vare de procentuellt sett många gulden, tre av nio.

I USA:s collegevärld räknar man de åtta första platserna enligt skalan 10-8-6-5-4-3-2-1. Det är i mitt tycke det bästa eftersom det innebär att man inte enbart belönar finalisten med tre ytterligare försök utan även lite ”fame”. Baserat på Tokyo-OS 13221 poäng får USA nästan 10 procent, 1291 poäng medan Kina har 939. Sverige hamnar på 144,5 poäng, vilket ger 22:a plats, tre före Danmark. Med andra ord är Sverige en relativ breddnation när det gäller världselit i OS.  

Räknar man medaljer i förhållande till befolkningstal är San Marino bäst och Sverige 27:a. Danmark som tog elva ligger högt här, 13:e plats. De hade sitt bästa ”OL” på 25 år. Efter tre andra smånationer med enstaka medaljer följer Nya Zeeland med 20 på 4,8 miljoner invånare. Jamaica är sexa, Slovenien sjua, Holland nia och Ungern tia. USA är 59:e bäst av 93 och Kina har 77 länder före sig. Av de uppskattningsvis 207 som var med, alltså blev 114 utan medalj.

Sedan kan man förstås se de olympiska lekarna som en individuell tävling – det är människor om vinner, inte det land de råkar ha ett pass från. En besatt bulgarisk sportstatistiker, Dr Bojidar Spiriev rankade alla friidrottsresultat genom tiderna med en invecklad formel. Han dog 2010 men sonen Attila har ärvt uppgiften. De rankar män och kvinnor separat. Då är bäst bland männen norrmannen Karsten Warholm fyra. Då är Juimar Rojas trestegshopp på 15,67 på delad andraplats bland kvinnorna, genom alla tider och tävlingar.  

Sämst, bland de bästa, i hela OS var som vanligt det manliga fotbollslag som vann. Bestående av unga och lagom bra vuxna. Herrfotboll i OS är bara så fullkomligt absurt och ointressant. Så löjligt att jag inte har en aning om vem som vann… 


About this entry