EU och IOK – när fan kommer det röda kortet fram?

Tyngdlyftning och boxning har under många år prövat och plågat IOK. De internationella förbunden, styrda av äldre män från gamla sovjetrepubliker, är misskötta, korrumperade och dysfunktionella. IOK har ”lyft” frågan otaliga gånger, klagat och krävt förändringar. Förbunden har sagt mycket men gjort föga – inget alls faktiskt. I Tokyo arrangerades boxningen inte av förbundet utan av IOK och några av dess pampar fick ingen ackreditering. Det var redan klart att antalet boxare skulle minska ytterligare – från 196 till 120 i Paris om tre år – men nu har IOK äntligen satt ned foten. Verkar det som. Vid konferensen som avslutade OS 6 augusti beslöt man att ta ett tillägg till de regler som tidigare visat sig vara verkningslösa: temporär uteslutning ur den olympiska familjen.   

The Sport Examiner skriver om det här och tillägger att IOK den 8 september kommer ta beslutet om omedelbar uteslutning – ifall inget drastiskt inträffar. 

Själv tänker jag på Polen och Ungern. Deras uppenbara förakt och likgiltighet för demokrati och yttrandefrihet har prövat och plågat EU i många år. Hur länge ska EU vifta med det gula kortet innan de plockar fram det röda? Inte för utvisning utan för invisning. För liksom kraftsportförbunden är de båda högerextrema länderna inte enbart medlemmar – de lever högt på bidrag och att vara en del av rörelsen. Skulle EU strypa bidrag och införa tullar hade länderna ganska snabbt kollapsat – vilket naturligtvis skulle drabba alla medborgare. Utom de med makten. Ungefär det scenario UK står inför. Samma sak med förbunden. Boxning överlever alltid men tyngdlyftning lever högt på sin OS-status. Samtidigt blir det alltmer populärt att lära sig ryck och stöt på gymmen. Tyngdlyftning kan vara en riktigt sund träningsform men som tävlingsidrott? Polen och Ungern är klassiska europeiska länder men inte till vilket pris som helst. Just nu i början av 2000-talet.

En annan faktor är att högerextremismen sprider sig. Österrikes höger och Danmarks socialdemokrater har gått samman om flera olika projekt för att bli av med asylsökande och oönskade flyktingar. I strid med FN-stadgan och internationell rätt. De flörtar med de av sina främlingsföraktande medborgare för att nå politiska vinster på hemmaplan. Om tyngdlyftning och boxning får behålla sin olympiska status är risken att korruptionen sprider sig ytterligare.  På samma sätt som polen och Ungern tillhör världens största miljöbusar som fullkomligt skiter i varje klimatreform och naturligtvis även påverkar grannarnas livsmiljö. Så hala fram det röda nu IOK och EU!  


About this entry