Burnley och de nya VAR-domarna

EPL har genomfört en rad nya direktiv som gäller straffar och hands. Ingenstans stod det något om att det numera var OK att hindra målvakter. Men så är det. 

Burnley, legendariskt benknäckargäng som redan nu kämpar för att hålla sig kvar, utmanade VAR redan från avspark. 

Vid hörnan 01:45 ställer sig en spelare och pressar Brightons målvakt Robert Sanchez bak och in i mål. Samtidigt som mittbacken Tarkowski faktiskt klart och kraftfullt knuffar sin bevakare Maupay i backen. 

David Coote ser inget fel. VAR granskar och godkänner. Jag kan köpa att man tolererar knuffen mot den ökände fuskaren Maupay i nån slags otraditionell engelsk domarhämnd men aldrig att målvakten obstrueras så här tydligt. Exakt samma sak inträffar två gånger till – tills Brighton ställer en spelare mellan motståndaren och Sanchez där de två utespelarna redan får stå och knuffas. I slutet av matchen kastar sig en anfallare in med sulan mot Sanchez på ett inlägg i midjehöjd. Sanchez har kupat och redan fångat bollen när Barnes kommer. Hade inte Sanchez hoppat utan stått kvar med fötterna i gräset hade troligen en eller två fotleder skadats allvarligt. Domaren dömer frispark.  

Fem minuter in i matchen kastar sig islänningen Gudmundsson in med båda benen utsträckta, höjda och sulorna först. Han träffar Bissouma i bröstet. Hur en domare på 2000-talet inte kan ge rött direkt för det är fullkomligt oförklarligt. Ett par minuter senare ger Tarkowski Maupay en armbåge i örat. Det är helt medvetet – de räknade med att domaren skulle acceptera det och hade siktat in sig på motståndarna spelfördelare och främste avslutare. 

Är det här ett resultat av den nyagamla engelska konservatismen och nationalismen? Den som före EU gjorde att målvakter i Storbritannien ansågs tacklingsbara, ja helt oskyddade. Att den ändrade inställningen till målvakter är ett resultat av Brexit?

För mig är det här som fotboll slutar vara en sport, vara underhållande. Fotbollen slutar på Turf Moor i Burnley. Jag vill inte se dem mer, däremot vill jag väldigt gärna se laget sist i tabellen. Den här sortens cynism får gärna dö med Burnley FC. 

Ps Den vanligtvis vederhäftiga The Guardians bevakning innehåller ett referat från en skärm och några citat från en hemsida. Det är enbart en beskrivning av målchanser, minuter och resultat. Inga adjektiv, inga förklaringar av taktik, mönster och personliga slutsatser. Det är iskallt, könslöst och dött. Tarkowskis knuff kallas kollision. Man beskriver alla våldsamheterna som om det var en del av spelet och drar inga slutsatser. Det är den typen av naiva, blinda och korkde referat som jag hade hoppat slippa se i dagstidningen med världens kanske bästa fotbollsbevakning.


About this entry