Varför är MFF så bra?

Jag vill inte jinxa. Med stor motvilja skriver jag något så här positivt och hoppfullt för det känns som att utmana ödet – det som så lätt oss narrar. MFF ska först ta sig vidare, en svår match återstår men det går bara inte att ignorera och försöka hålla tillbaka känslorna efter ännu en oerhört bra match i Europa. 

Glöm snacket om tursam lottning och miraklet på Ibrox. MFF hösten 2021 håller hög internationell klass. Jag skulle tro att de i sina bästa stunder med det här laget håller en nivå som motsvarar tredjeplatsen i en CL-grupp.

  1. Tränarstaben har gjort ett mycket bra jobb. Man har analyserat och funnit motståndarnas svagheter. Tycker även att Jon Dahl Tomasson visat sig vara en bra matchcoach. De gånger det behövts har MFF kommit ut från pausvilan och avgjort matchen – båda gånger mot Rangers. Funkar inte alltid men JDT är en alldeles utmärkt ”halvtidstränare”. 
  2. Många äldre spelare med stor erfarenhet. Moisander, Nielsen och AC har höjt sig en nivå. Berget och Rieks har varit oerhört stabila och taktiskt hundraprocentiga. 
  3. Nyförvärven. De tre nya spelarna har alla varit fantastiska. Väldigt bra jobb där. Det är sällan att tre nya spelare blir så dominanta men det är de. Visar också hur fel det hade varit att försöka ännu en säsong med en tröge, lite måldesorienterade Kiese Thelin i Europa. Det kändes alltid väldigt trubbigt offensivt, helt beroende av AC:s magi. Eller Mackan. Martin Olsson passar perfekt tillsammans med Nielsen och Moisander i en trebackslinje.
  4. Ingen spelare som fallit ur ramen. OK för att varken Bonke eller Brorsson har ett omdöme jag riktigt litar på men deras brister har balanserats upp av resten av laget. Ja, nästan i alla fall. 
  5. Alla lag MFF mött har varit försvagade av skador och avstängningar på nyckelspelare. Dagens MFF saknar varken Toivonen eller Knudsen. Framförallt inte Knudsen skulle jag vilja säga. Det enda som saknas är hans inkast i allsvenskan men MFF har inte tillräckligt bra offensiva huvudspelare i dag för att kunna utnyttja det vapnet. I Europa.  
  6. Glädjen. Det finns en fantastisk laganda och moral i detta MFF. Alla motståndarna har spelare med negativt kroppsspråk och som försöker skyla sina egna brister. Jag älskar MFF:s starka, psyke och förmåga att finna kollektiva lösningar.  Att inte en kroatisk skyttekung kritiserar en lagkamrat för att inte passa eller felaktiga avslut är fantastiskt. Å andra sidan visade ju Rieks tyvärr sig var lite väl generös i början av matchen men Colak – jag tror tysken i Colak passar perfekt tillsammans med hans kroatiska temperament. 

About this entry