Allsvensk målvaktsranking i halvtid 2021

Kan man över huvud taget ranka målvakter? Ja, i fall man inte stirrar på statistik och enskilda misstag. När det rankas, eller värderas, målvakter i England är det alltid dessa parametrar man använder: statistik och antalet misstag som uppmärksammats i media. Den undermåliga, eller rent av vilseledande, målvaktsstatistiken ska jag återkomma till i en annan text men det säger sig själv att Alisson släppt in massor av mål i allsvenskan i fall han haft Östersunds, eller Örebros uteförsvar framför sig. Eller Eric Larsson…  …självmål bidrar fortfarande till målvaktsstatistiken vilket rent konkret är fel. Samtidigt som räddningar i straffavgöranden inte används i statistiken över räddade straffar. 

Det sistnämnda gäller förstås inte allsvenskan men visar på komplexiteten och de reaktionära strukturerna när det gäller att bedöma fotbollsmålvakter. Problemet med Sverige, efter halva serien spelats år 2021, är att de två bästa målvakterna i våras båda försvann. Jag tänker på Djurgårdens Aleksander Vasyutinoch Häckens Pontus Dahlberg. Sedan finns det återkommande problemet att jag inte sett alla målvakter tillräckligt mycket för att göra en alldeles rättvis, subjektiv rankning. För de som anser sig ha tilldelats en alltför låg plats kan ni alltid trösta er med det – jag har inte sett er tillräckligt mycket, än.  

 1. Tim Rönning– Högre lägstanivå i år. Grundförutsättningarna är annars lika goda: smidighet, räckvidd, reflexer. Skulle nog inte släppt in 5 i Rotterdam ifall han tänkte sig en karriär i holländska ligan. 
 2.  Johan Dahlin– Lever högt på sin erfarenhet och utomordentliga backlinje. Verkar inte ha tappat så mycket på grund av året med ryggproblem. Skapar den trygghet Marko Johansson inte lyckades förmedla. 
 3. Oscar Jansson– Har klättrat upp en nivå i Norrköping. Färre misstag kommer delvis av att han slipper ta så mycket ansvar som han tvingades till i en sämre klubb.  Börjar närma sig den klass man trodde han skulle få under åren i Spurs. Tekniskt välskolad.  
 4. Peter Abrahamsson– Det har varit ett turbulent år i Häcken och det har avspeglats sig i Peters arbete. Inte lika säker och trygg. Och nog lite mindre smidig än för ett år sedan eller två. Kanske lite väl högt rankad här. 
 5.  Jacob Widell Zetterström– Årets rookie. Den med mest talang för närvarande. Har motsvarat alla förväntningar och lite till. Läser spelet utmärkt, smidig, mycket bra fotarbete/fotisättningar i förhållande till längden och erfarenhet samt räckvidd i internationell klass. Sedan har han mycket kvar att lära men den mest spännande målvakten i serien. 
 6.  Malkolm Nilsson– Jag gillar honom högt. Står alltid rätt, agerar med omdöme, överarbetar inte och liknar väl Oscar Jansson en hel del? Litet frågetecken för räckvidden. 
 7.  Aly Keita– Har haft ett tufft år med en dålig backlinje framför sig och ett lag med brist på både självförtroende och talang. Leder man självmålsallsvenskan? Läser spelet bra, fina fötter, fortfarande smidig men känns ibland lite uppgiven. Som om han är trött, mentalt, på alla tabbar av uteförsvaret. 
 8.  David Mitov Nilsson– Har räddat Sirius många gånger och skapar trygghet med sin pondus. Fast hans övertro till ”kollaps” utgör en allt större problem för vart år. Släpper med andra ord in alltför många bollar under sig. 
 9. Giannis Anestis– seriens minst smidiga. Att han snodde Sigthursons kvitteringsmål mot Elfsborg ska inte ligga honom till last. Med tanke på längden borde han agera lite längre ut, tycker jag. Borde kanske även rankas högre? 
 10. David Ousted– Haft det tufft i Sverige. Har svårt med viktfördelning. Hamnar ofta på med tyngden på fel fot och släpper därmed in bollar som han ser ut att kunna nå. Som mot Elfsborg hemma.  Hammarby har alltid problem med målvaktsposten och när man numera är ett topplag offensivt har man inte lyckats uppdaterat den sista utposten. 
 11.  Ismael Diawara– en typisk linjemålvakt med grymma reflexer och en gymnasts smidighet. En smidighet han är lite väl angelägen om att visa. I Degerfors hamnade han ofta med en så låg backlinje att han stod inne i målet. Överarbetade många situationer, rent ut sagt dålig en-mot-en men visst finns här stor potential med rätt målvaktstränare.
 12. Oliver Dovin– Smidig, bre reflexer och den störst Bajentalangen sedan Ronnie. Men efter en tabbe fick tonåringen inte nytt förtroende.  
 13. Carljohan Eriksson– Trygg keeper med bra teknik. 
 14. Samuel Brolin– ännu en ung målvakt som petats vid första misstaget. Har annars alla förutsättningar att bli väldigt bra. Är det därför Sverige inte får fram så många bra målvakter – man har större tålamod med gamlingars misstag?
 15.  Lukas Hägg Johansson– Grym högstanivå och seriens kanske lägsta lägstanivå. Gör ofta en jättetabbe efter en fantomräddning.

Resten:

Stojan Lukić

Budimir Janošević

Bobby Allain

Jeffery Gal


About this entry