350 miljoner för en reservmålvakt?

Desperationen sprider sig. Arsenal förstärker. Efter två fiaskoliknande säsonger och en klar förlust mot en nykomling i premiären köpte Gunners genast Sheffield Uniteds målvakt Aaron Ramsdale. 

23-åringen har gjort någon enstaka A-landskamp och är rankad fyra, femma – bland engelska målvakter. Arsenal investerar alltså mycket pengar i en bänkspelare bakom Bernd Leno. 29-årige tysken har gjort det bra, kan inte läggs till last för Arsenals patetiska tabellplaceringar. Patetiska i förhållande till varumärke och ekonomi. 

Så varför betala mer än en tredjedels miljard för en reservmålvakt värderad till 150 miljoner av Transfermarkt? 

  1. För att många av Londonklubbarnas målvaktspolicy är helt oförklarliga. Chelsea betalde 750 miljoner för Kepa. Spurs borde ha en bra backup till Lloris som börjar bli gammal. West Ham…
  2. Arteta har äntligen identifierat problemet – en massa talangfulla latinsk spelare med gigantiska egon som ogillar närkamper och löpningar utan boll. Plus stora, gamla otekniska, passningsriskabla mittbackar. Men de hade behövt fler defensiva balansspelare istället för en reservmålvakt.
  3. Aaron är engelsman. Efter att klubbarna tvingats betala 100-tals miljoner i böter för den oengelska, europeiska Superliga-flörten lyder man och investerar i Brexit. Ju fler engelsmän desto bättre – idag är två av tre i Arsenals trupp att räkna som utlänningar. Räknar vi bara engelsmän som har chans att starta stoppar siffran vid tre av trettiotvå – förutom 23-årige Ben White ( 500 miljoner från Brighton) de båda extremt lovande offensiva mittfältarna Saka och Smith-Rowe.  

Arsenal tror de investerar för framtiden trots att de kunde lagt pengarna på något bättre, på en annan position. De hade Matthew Ryan på lån som reservkeeper förra säsongen och han är bättre än Ramsdale och jämngammal med Leno. För 350 miljoner hade de kunnat få en bättre målvakt än Leno men då naturligtvis en icke-engelsman. 

Så Ramsdale är ett symbolköp. Det kommunicerar att Arsenal förstärker förvaret och satsar på engelskt. Och ungt. Det enda Arteta gör är att han för 350 miljoner vinner lite tid. Jag är övertygad om att de tre engelska utespelarna här nämnda kan ta Arsenal tillbaka till toppen men tidigast säsongen 22/23. Räkna med att Arteta kommer köpa mer och troligtvis också försöka avyttra en rad latinska spelare före 1 september.  


About this entry