Årets målgest, 100–tals miljoner för danska tonåringar och Esbjerg for ever

För två veckor sedan tog de amerikansk-kinesiska ägarna till den forna storklubben äntligen förnuftet till fånga. De sparkade den galne tyske tränaren. Sedan dess har det blivit en oavgjord och två förluster – i huvudsak beroende på att alla bra spelare redan sålts och det tar tid att spela ihop ett nytt lag – speciellt i fall man börjar i omgång fyra… Esbjerg har under de senaste 15 åren ibland varit en toppsex-klubb i Danmark. Sedan blev de uppköpta, ingår i ett internationellt konsortium och är toksist i andradivisionen. 

FCK:s 19-årige långsmale, snabbe forwardstalang Mohamed Daramy säljs till Ajax för cirka 130 miljoner SEK. Han har fler assist än mål och ett fantastiskt spelsinne. Likväl blott en talang. 

Andra unga spelare som försvunnit från Danmark i det här fönstret är 21- årige Jesper Lindstrøm från Brøndby till Eintrach Frankfurt för 90 miljoner var ett relativt fynd. Rennes i Frankrike lägger upp 160 miljoner SEK för 19-årige vänsteryttern Kamaldeen Sulemana från FC Nordsjælland.  23-årige nigerianske mittfältaren Frank Onyeka har lämnat FCM för Brentford i utbyte mot cirka 110 miljoner SEK. Ingen av de här spelarna kostade sina danska klubbar ett öre – och de har bara varit i klubben/ A-laget en säsong eller två. 

Lilla Randers är på väg till Conference League. FCK och Midtjylland tar sig troligtvis till Europa League, Bröndby har en bra chans på CL efter 1-2 borta mot Red Bull Salzburg. Samtidigt har de gjort en historiskt dålig start. 2-2 mot Andreas Alms Odense i lördags innebar att de på sex matcher har fyra oavgjorda och två förluster. 

FCM räknar med att sälja ett par spelare till – dock inte Cajuste. Inte än. De har köpt 22-årige brasilianske forwarden Marrony för cirka 70 miljoner SEK. 

Esbjerg är ett skolexempel på ägare utan huvud. FCM är motsatsen och kanske är Helsingör nånstans mittemellan. Såg dem i helgen, hemma mot Lyngby. Återkommer med rapport. Det mest uppseendeväckande där var inte 3-3 utan att LBK:s powerforward Frederik Grytkjær efter tredje målet på en kvart sprang 80 meter fram till bortaklacken och firade med kramkalas medan lagkamraterna klappade om varandra långt, långt där ifrån.  Årets definitiva målgest! 


About this entry