Behovet av att “hata”

Att gilla klubbar betyder också att man måste ogilla – den människa vars känslor enbart är odelat positiva till allt misshandlar sig själv. Vi är i behov av emotionell balans och då är det mycket bättre att tycka illa om ett par fotbollsklubbar än verkliga människor. Jag önskar både Real Madrid och Rangers FC all olycka men det betyder inte att jag måste ogilla deras spelare eller supportrar. Speciellt inte ifall de är mina vänner. 

Hat är kanske ett alltför starkt ord men ogillar fungerar. Jag hoppas alltid de här två ska förlora. De senaste åren har jag skaffat mig två lite mindre perifera klubbar till hatgrisar – av olika skäl. Men två klubbar vars motståndare jag automatiskt alltid hejar på: ungerska Ferencvaros, och österrikiska Red Bull Salzburg. 

De sistnämnda är en fiktiv klubb för ett företag som säljer vatten med koffein och socker i. Det är alltså i sig en bedräglig produkt och som marknadsföring har de investerat gigantiska belopp i Salzburg. Hela Europa ogillar dem – jag håller stenhårt på Brøndby i kväll så sockervattenföretaget missar CL. Jag vill även påpeka att dricker man deras dåliga och vanvettigt dyra vatten stödjer man fotbollsklubbarna. 

Ungerns brunsmetade, anti-demokratiske president och högerextreme nationalist Viktor Orban har investerat miljarder i herrlandslag och sin favoklubb Ferencvaros. Klubbpresidenten Gabor Kubatov är en av toppfigurerna i Orbans parti Fidesz. 

När tyska fotbollsförbundet ville tända Allianz Arena i regnbågsfärger beslöt de ungerska klubbarna Ferencvaros, MTK Budapest och DVSC (Debrecen) att tända sina arenor i den ungerska flaggans färgerna. Riktigt varför Ungerns färger utgör en protest mot regnbågsfärgerna och alla människors lika värde förklarades inte. Men Kubatov motiverade de med orden ”Homeland above all”. 

Andra saker som får mig att tycka mindre om en klubb förutom högernationalism är stora skulder, bigotta och våldsamma supportrar, rasism och utländskt ägande. Alla klubbar borde tvingas vara medlemsklubbar och konkurrera på något mindre orättvisa villkor. Det är också en anledning till min misstro och önskan att klubbar som finansierar verksamheten genom stora investerares ägande av klubben eller enskilda spelare ska förlora. I denna grupp ingår dessvärre både AIK, Hammarby och IFK Göteborg. På Bajens årsmöte i går togs en motion om att klubbens ambition är att köpa ut ASG och Zlatans 47 % och bli en ren medlemsklubb. Styrelsen motsatte sig det men mötet biföll motionen. Att en 100 procentig medlemsförening som Malmö FF tvingas konkurrera med de här ”hybridföretagen” är orättvist. Att MFF samtidigt är så pass mycket mer framgångsrikt än de som får mer pengar och har större publik är det sämsta betyg de tre klubbarna kan få. De säljer sig och sina supportrar för framgångar de sällan eller aldrig får. Lite patetiskt faktiskt.  

Än mer patetiskt – Orbans startelva som blev utslaget av Young Boys i går innehöll en ungrare, målvakten, och tio icke-ungrare: ”Homeland above all”. 


About this entry