MFF:s framtid i Europa

Exakt idag är framtiden 55:a. MFF tog ett rejält skutt i UEFA:s klubbranking över natten, från 88. Kommer sjunka lite efter att alla matcher spelats den här veckan men intrycket består: MFF kommer vinna fler poäng och man byter bort säsongen 2016 (då man inte tog en enda poäng) mot många den här hösten. Rankingen som ligger till grund för lottningen på fredag räknar dock inte med årets poäng, där är MFF fortfarande 88:a.

MFF kommer hamna i sista gruppen av fyra. Sheriff, Wolfsburg, Lille och eventuellt Bröndby ligger efter men då det är 8 i varje grupp är 28-29:a  enbart en högst teoretisk placering, framförallt är inte sämst- i rankingen. 

Efter att övertygande tagit sig hit – hur ser de kommande säsongerna ut för MFF? Poängökningen ger bättre lottningar i framtiden och enklare väg. MFF kommer dock troligen tvingas förlita sig på sin egen förträfflighet – den övriga svenska klubbarna (med undanatag för Östersund)  misslyckas ständigt utanför landets gränser. Tvinga ut en Stockholmsklubb, eller Häcken, i Europa och de får storstryk – år efter år. 

MFF bör ha ambitionen att minst nå Europa League varje säsong. Det innebär att man ska bli topp 3 i allsvenskan. Helst vinna. Känns rimligt, nästan modest. Ludogorets har vunnit tio år i rad. Rangers/ eller Celtic vinner varje år sin liga. Dynamo Zagreb är också en klubb i ett litet land som bygger framgångarna på förädling och snabb vidareförsäljning.  

I Europa konkurrerar MFF hela tiden med klubbar som har mer pengar, det vill säga rika, främmande ägare eller bara enorma skuldberg. 

MFF kommer alltid tvingas sälja sina bästa, och yngsta spelare samtidigt som man är intressant för de unga, lovande spelare som vill ut, eller tillbaka, i Europa. Är de mer eller mindre garanterade EL var höst kommer de säljas för högre belopp och därigenom få bättre kontrakt. Det är kanske den viktigaste enskilda förändringen denna säsongen – genom att inte rea ut Anel kommer denne kunna säljas för ett mycket högre pris i januari. Hade man inte tagit sig till CL, eller EL, hade han redan varit försvunnen – för mindre än hälften av vad de får i januari.   

Det andra fundamentet i MFF framtid är att plocka hem spelare som inte lyckats eller är så pass gamla att de inte får ett bra kontrakt. Begreppet hemvändare gäller för Malmö även danska nyckelspelare som AC och Lasse Nielsen. Men i princip alla A-lagsaktuella har redan varit ute i Europa och misslyckats.  Medan få av de spelare MFF köpt i Sverige har lyckats. Eric Larsson är väl OK, Rieks mycket bra och vi får hoppas att Diawara håller för trycket men han är en svårförklarlig chansning. I övrigt är det övervägande felsatsningar som man i de flesta fall lyckats skeppa i väg.  Med en rätt stor förlust som följd:  Binaku, Antonsson,  Romain Gall, Jeremejeff, Sana, Sarfo med flera har kommit från Skandinavien, varit runt 25 år, och inte lyckats. Bonke…  ..Bonke har tagit tre säsonger på sig att bli ”en nära-startspelare”, för 10 miljoner kr. Jag tycker fortfarande att han slår bort för många bollar och spelar ovårdat vilket kostar kort. Men ja, han har också goda sidor i internationella kvalmatcher. 

De senaste två säsongerna har MFF undvikit den här typen av köp. Man har ändrat policy. De nya spelarna har varit äldre och med större erfarenhet av europeisk fotboll. Plocka bort Anel och du har sju startspelare över 30, en trebackslinje som är i genomsnitt 33 år. 

På sikt kommer MFF:s realistiska ambition vara topp 40 i Europa. Det gör att man kan glida in i EL ganska enkelt och toppa det med CL typ vart tredje år. Högre än så tror jag inte en medlemsklubb i en liten perifer stad i norra Europa klarar av. Men det är jävligt gött så!


About this entry