Hammarby och straffar

Det var nära men på straff kvitterade Cabral den sammanlagda ställningen med 13 minuter kvar. Basels straffläggare var sedan den femte, och siste spelaren, att slå straffar en kvart senare. Och slog den exakt likadant. Cardal stannar upp i ansatsen, tittar upp och ser vart målvakten rör sig, svingar högerbenet långt bak och slår sedan bollen med högerfoten till vänster. Inte så hårt och välplacerat men det behövs inte mer när målvakten chansat. Åt fel håll. Cabral är ordinarie straffläggare – han har redan slagit in tre den här säsongen – före Hammarbymatchen. Bajens analytiker har haft god tid att studera hans teknik. För självfallet – slår man två identiska straffar är det för att man är bra på just detta. Vilket uppenbarligen inte Ousted visste. Annars hade han väl stått kvar. Kanske spelade hans självbild in – Ousted är en av de minst smidiga målvakterna i allsvenskan, han och 41-årige Stojan Lucic.

Hammarby fick en straff mot Elfsborg senast. Den slog Kahlili in. Nu var han utbytt. Istället startade Hammarby med vad som verkade vara de två näst bästa straffskyttarna. Bojanic har inte slagit en straff sedan Superettan för fem år sedan – han sköt högt över. Paulinho har inte slagit en straff sedan tiden i Häcken. Han sköt exakt likadant, fast om möjligt än högre.     

Över huvud taget var straffarna var väldigt låg kvalité. Två av de första gick under målvakterna, Basel slog sedan två bra och Fenger sköt ribba in. Sandbergs var OK och så var det dags för Cabral att avgöra. 

Hammarby har uppenbarligen tränat straffar – och bestämt att de skulle sättas högt. Och att två av laget mest tekniska spelare skulle slå dem de första. Slutsatsen är att de kanske nött straffar på träningen men de två var absolut inte mentalt förberedda på det här. 

Dessutom måste man ifrågasätta Ousteds agerande. För visst gör väl Cabral samma sak varje gång – stannar upp och väntar på att en nervös målvakt ska ta första steget. Och gör han det är han kokt. Ändå kunde inte Ousted låta bli…

Hammarby var nära att slå ut ett etablerat lag. Fast de två första målen var väldigt tursamma och tillfälligheter.  Man missade dock en del klara målchanser och framförallt verkar man ha missat en del i förberedelserna. Vilket är en av skillnaderna mellan debutanter och klubbar med internationell rutin. 


About this entry