Varför Unai ännu är en medioker målvakt

Förbundskaptenen har investerat massor av förtroende i honom. Det har kostat spanska landslaget dyrt. Varför Lis Enrique inte satsar på David De Gea vet jag inte. Vet enbart att en dag tröttnar Enrique på alla misstag och förlorade matcher och låter De Gea stå. 

Unai Simón är inge dålig målvakt men ska man spela på den nivå Luis Enrique tror hans målvakt hör hemma får man ha en annan mentalitet.

Unai liknar Kepa – bask, överarbetande med skadad självbild och oerhört överskattad.   

Nu tänker jag i första hand inte på tabbar och mindre lyckade ingripande i EM. Jag tänker på Viktor Cleassons segermål på Friends. 

Det finns en gammal kardinalregel för målvakter. Först och främst ska du fokusera på att ha ultima möjligheter att ta det du ska ta. Därför se till att du har goda förutsättningar att ta det som inte krävs av dig men som du faktiskt kan. Sist i kön av prioriteringar kommer de räddningar som ingen tror du kan göra. Äldre erfarna målvakter hoppar över det här. De läser spelet, har scoutat motståndarna och vet att i fall de överpresterar så får det väl bli mål – det är inte målvaktens uppgift att göra omöjliga parader. 

Unga, äregiriga målvakter – eller de revanschistiska som känner att de måste göra något extra för att rehabilitera självförtroende och anseende försöker göra de där ”bonus-räddningarna”. De som media uppmärksammar.

När Unai Simón ser Claesson har bollen i ett läge då det svåraste men enda alternativet att avsluta mitt på är att curla in bollen i bortre krysset – så tänker han för en hundradels sekund att han blir hjälte ifall han räddar curlen i bortre krysset. Så han tar ett eller två små steg iden riktningen, över ger sin ursprungliga och perfekta position och inväntar curlen. Men Cleasson vrider upp höften och drar bollen med insidan, långt ned på vristen. Det är ett bra avslut men inga problem för en målvakt av den klass Simon vill vara. Problemet är att Simon inte är där, han hinner inte ned till den stolprot han övergett för att förverkliga sina drömmar. 

Unai Simón har gjort 14 landskamper och nära 100 matcher i Athletic Clubs A-lag. Han borde inte göra sånt men att han gör det yttersta är beviset för att han har långt kvar tills han når den klass en spansk A-landslagsmålvakt SKA ha! När ska Luis Enrique fatta det? Julen Lopetegui hade insett det omedelbart! 


About this entry