Så slutar allsvenskan

Nu vet vi i alla fall vilka spelare lagen har. Det är en fördel när man ska tippa. Är rätt säker på att jag har lika rätt som förra året. Då överraskade visserligen Elfsborg men det var för att stockholmsklubbarna åter igen lyckades göra allt fel. Framförallt målvaktsmässigt. Det gör de inte i år. 

AIK har äntligen skaffat en bra målvakt – Kristoffer Nordfeldt är bäst i serien. Det tror jag räcker för att vinna guld. Trots ganska stora offensiva problem. Men AIK är tunga, det är jobbigt att möta dem och även om de kanske förlorar derbyna i höst tar de treor mot de fysiskt svagare lagen. Jag tror det räcker. 

MFF har bästa laget, bredaste truppen, spelar bäst fotboll men är offer för sin hybris. Som att inte ha en kvalificerad backup för Johan Dahlin. Att Toivonen, den nye sydamerikanske mittfältaren och ofta Lewicki är skadade. Som JDT:s övertro på Bonke Innocent. Men framförallt för att inte bänkspelarna levererar när de får chansen (Naglic, Abubakari, Beijmo, Larsson, Rakip med flera). MFF förlorade inte SM-guldet mot Hammarby, man kommer säkert vara med in i kaklet men problemet är att de spelare som prioriteras i CL ska ersättas i allsvenskan. Som mot HBK borta, Norrköping borta, ÖFK hemma… Freakmatchen mot Blåvitt räknas inte även om det var en bänkspelare som kom in och förlorade matchen för MFF. MFF ska högst tappa 7-8 poäng de kvarvarande 13 matcherna – det blir svårt. 

Även Djurgården har stora offensiva problem. Många gamla, överåriga spelare som verkar ha köpts på statistik. Någon annan förklaring till att Kujovic och Holmberg bär Djurgårdströjor ser jag inte. Och så de unga, snabba, oskolade individualisterna – de som helt försvinner när landsortslagen försvarar lågt mot dem. DIF före Bajen tack vare bättre keeper. 

Hammarby har några bra spelare men är sårbara bakåt. De kan säkert hota DIF om tredjeplatsen men längre räcker inte offensivlustan. Och det enda som får mig att tro att det är Bjørn Paulsen jag ser igen i Bajen är skägget och det korpen-inspirerade löpsteget.  Å andra sidan är han från Als vilket i min egen lilla värld är extremt häftigt. Men han har långt kvar till den form som gjorde honom till en av de där yviga, charmiga, långhåriga skandinaviska mittbackarna som Bajen haft så många av.  

Elfsborg ser ganska stabilt ut. Speciellt när min favo Simon Olsson är tillbaka. De skulle kunna smyga till sig ett silver som förra året men troligtvis viker de ner sig och blir femma. Backlinjen är otrygg och man har inte tillräckligt mycket tyngt framåt. Alltså riskerar man tappa många poäng mot sämre lag. 

Norrköping kan bli sexa, ifall inte Häcken blir det. Med ett stort steg upp till plats fem. Norlings problem är framförallt att Izhaq fortfarande inte har en aning om hur man ska försvara. I match efter match ser jag motståndarna spela upp på IFK:s högerkant och utmana den unge spelarens lite ambivalenta inställning till närkamper, fysisk kontakt, viljan att ligga mellan motståndare och målet, att inte chansbryta… Jag tycker Rikard har lagt alltför mycket ansvar på en så pass ung och oerfaren spelare. Jo han har spelat många matcher men uppträder utan boll fortfarande som en timid, desorienterad debutant. Problem två är att backlinjen inte är tillräckligt bra – ett gäng ”nära-startspelare” som nu är bofasta på grund av klubbens ovilja att investera i annat än offensiva krafter. Problem tre är att man inte gör fler mål. Trots att man satsar så hårt på det. Alla tre mot ÖFK var gåvor av ett dysfunktionellt försvar. Totte borde gjort tre. Han har långt kvar till formen från förra sommaren. När den kommer- och det gör den säkert nån gång i höst blir det många mål. Jag tror nycklarna är IBJ och Levis assist. De måste bli bättre på att hitta forwardsduon. Men det blir inga 73 mål som en optimistisk skåning tippade i april. 

Häcken har också defensiva problem. Pontus Dahlbergs avsked visar hur sårbara man är. Peter Abrahamsson är en OK målvakt fast han verkar vara på väg åt fel håll. 

Sedan följer ett klubbar som inte kan. De kommer varken åka ur eller hamna topp sju. Det mest anmärkningsvärda är att Blåvitt är i denna gruppen. Man har tagit fyra poäng sensate fem matcherna och det genom två ytterst tursamma resultat mot Hammarby och Malmö. I båda matcherna var de totalt utspelade. Så problemet är ett darrigt försvar och framförallt ett långsamt innermittfält utan krativitet. Nu har visserligen Stahre efter sju matcher plockat bort Sebastian Eriksson och låtit 34-årige Gustav Svensson lira med Tobias Sana. Det är bättre för Sana och för de offensiva spelarna. Så Stahre oförmåga är tyslig. Ändå tror jag det blir som vanligt för honom – hans lag vinner allt de sista omgångarna när motståndarna lagt av och så blir ändå IFK Göteborg ett lag på undre halvan. 

Östersund åker ur. Det är tydligt. Och typiskt att de möter Blåvitt i 29:e omgången. Jag tror de får sällskap av Degerfors. Verkar ha  problem med målvakterna, har tunn trupp och lite av den där trubbiga brukscharmen börjar flagna. Örebro brukar alltid få ihop det men de är min kvalfavo. MAIF borde klara sig utan kval. Det fixar Eriksson. Varberg Bois har förmodligen seriens tajtaste omklädningsrum. Och seriens hårdast arbetande tränare. Det gör att de klarar sig kvar ytterligare en säsong. Om inte annat så för en fantastiske Stojan Lukic. Gör allt rätt, allt det hans fysik förmår. Det är han trygg i och det är en trygghet som sprider sig i backlinjen, trots dess brister. Många av de yngre målvakterna i serien borde specialstudera Stojan. Han är en förebild för hela allsvenskan. Han jobbar efter sina begränsningar, inte efter Förbundsmallen vad gäller målvaktsträningar. Samtidigt är Stojan i dag ett levande bevis för att Sverige är dåligt på att få fram målvakter av hög klass. 

Nu får vi vänta en vecka eller två och se om jag fick rätt…  


About this entry