Fighten som söndrar fotbollsvärlden

Likt två lundensiska klanfamiljer utanför ett sjukhus drabbar nu FIFA samman med Den Europeiska Klubborganisationen ECA. Detta är hämnden för försöket att skapa en egen 12-lagsliga. FIFA:s gäng leds av deras ”globale fotbollsutvecklare” Arséne Wenger. Han har nu, fast inte officiellt, krävt VM vartannat år och oktober som en ren landslagsmånad. Det sägs att ett flertal av FIFA-gubbarna stödjer förslaget. Det är ju främst de som cashar in: fler bjudresor, presenter, mutor och ”resor till Qatar för att testa planerna och vänja sig vid klimatet”. 

Motståndarna, ECA, leds av PSG:s ägare Nasser al-Khelafti. Han undviker i ett kort uttalande Det kastade cafébordet och säger sig vilja ”ha en diskussion”.  

Det finns många spännande implikationer. Visst klarar PSG:s trupp att spela än fler matcher – ifall man roterar mer. Men stjärnorna – inte kan de vara i bästa form 24/7. Vanliga världsidrottares kroppar kräver mycket vila och få toppresulltat. Låt oss säga att en friidrottare gör fem maxprestationer och 25 försörjningaframträdanden per år. Messi spelar cirka 60 matcher per säsong och det krävs att han ligger nära max i 50 av dem. Då har jag inte räknat cirka 10 matcher i Sydamerikanska mästerskapen och VM-kval. 

Att behöva spela tuffa 90 minuter så ofta, under så farliga omständigheter, gör att skador blir allt vanligare i fotbollen. Även om samtidigt rehab utvecklas. Fotbollens stora problem är att vem som helst kan dra i Messis arm och göra att han snedbelastar knäet, kan skava på hans fötter och anklar, kan tackla honom så att man faller olyckligt. 

Så ifall FIFA-gubbarna ska ha VM vartannat år – jag tycker blotta tanken är hädisk och förfärlig – krävs en förändring av fotbollen. Man måste få fort de riskabla momenten och se till att fasthållningar, tröjdragningar, fula tacklingar, alla sorts glidtacklingar omgående försvinner. Man måste också kunna börja kräva motprestationer av alla de mycket välmående reserver som lever i skuggan av stjärnorna. Med tanke på alla problem med dåliga domare och inkonsekventa VAR-bedömningar, för allt annat än millimeteroffside, ter det sig uppgiften fullkomligt omöjligt, ja rent surrealistisk.   

Jag undrar var de självutnämnda fotbollsromantikerna är nu. De riddare som försvarade ”sin fotboll”. För detta är också ett stort hot mot ”deras” klubbar – enda skillnaden är att nu kommer det från FIFA och inte från ECA. Får vi se Erik Niva högtidligen lova att aldrig mer skriva om det svenska A-landslaget om det genomförs? Kommer Boris Johnson för att skydda den vanliga engelske fotbollsälskaren att se till att Brexit-England lämnar FIFA?  Och bötfäller det engelska förbundet?  Kommer de här ”klubbsupportrarna” åter protesterna på gatorna och kräva blod och rättvisa? 

Och medan allt det här sker nere på gatan ligger bland annat FC Barcelona med drop på intensivvårdsavdelningen…


About this entry