Taskigt av Janne och tre ”quick fix”

Man är aldrig bättre än sin svagaste länk. Sverige har ett par stycken som inte håller för trycket. Problemet är att motståndarna utnyttjar detta hela tiden. Den 14 november är det gruppfinal i Sevilla. Till dess måste Janne Andersson fixa följande: 

Högerbacken – Lustig saknas. Otroligt nog. Kan han tänka sig göra comeback, om än så bara för en match? Mattias Johansson gick bort sig gång på gång mot Grekland. Kraft är tyvärr inte mycket bättre och båda saknade helt matchtempo eftersom de i princip inte spelat den här säsongen. Jag tycker det var rent ut av taskigt av Janne Andersson att tvinga ut dem där mitt i deras alldeles egen försäsong. Det huvudsakliga problemet är att Janne haft alltför stort förtroende för Kraft – istället för att till exempel låta Claesson spela högerback eller Danielson eller vem vet jag. Lustigs avsked var inte oväntat, Janne har haft flera säsonger på sig att hitta en hållbar lösning men chansat fel. 

Kristoffer Olsson utan boll – Spanien gjorde det, Grekland gjorde det. Man låter spelaren Kristoffer Olsson ska markera spela bollen i sidled, tidigt. Olsson tittar boll, tar i princip aldrig hemjobbet omedelbart utan blir minst en två meter efter. Varje gång. Som om synasperna inte riktigt kopplar det där med hemjobb omedelbart. Det gör att de här jättelika hålen rakt framför Olsen skapas.  Motståndarnas forwards tar bort mittbackarna och sedan springer man in i den centrala ytan. Ekdal, eller Svanberg, försöker hjälpa till men de har ju egna uppgifter som gör att de sällan hinner städa bakom Kristoffer Olsson. Det är SÅ tydligt och Janne Andersson måste komma på ett sätt att få Olsson att tänka om.  

Ett mindre problem som dock även det kostar mål är Claessons självbild. Eller frustration av att han sitter fast långt bort i Ryssland.  Offensivt är han inte underordnad forwards. Tyvärr tänker han, eller vill tänka, som en forwards i offensiv box och tar alldeles för många avslut. Med låg kvalité. Jo jag vet, han har många och en tåfisade en i stolpen och han gjorde mål mot Spanien men jag hade hellre sätt att mer renodlade målskyttar fick chanserna. Claesson är lite väl egoistisk för sitt eget bästa. Annars hade han nog fått en biljett bort från Krasnodar i sommarfönstret. Nu har han en säsong kvar på kontraktet, blir 30, ses nog som lite överårig för den större klubb som kunnat utnyttja hans stora kvalitéer. Men jag gillar Claesson. Han gör ett bra jobb defensivt med tanke på att han tvingas sanera efter statisten på högerbackspositionen.  

Två månader och tre säkra svenska segrar kvar till den 14 november. I Sevilla. Det krävs en svensk poäng- chansar Janne med att än en gång försöka spela ultradefensivt och vinan gruppen på 0-0? Jag tror inte det funkar men det kan vara hans enda lösning.


About this entry