FIFA vs UFA och SvFF – varför jag plötsligt är för VM vartannat år…

Första reaktionen över att Guardiola i går försvarade VM vartannat år var ledsnad. Lite tragiskt, han min favorit tar FIFA-pamparnas parti. Andra förslag tyckte han var mindre bra men han menade att UEFA har en del saker han inte saknar och ett VM vartannat år kunde ersätta det. Gissar han syftar på Nations League. Gissar att han markerar revir mot det UEFA han klagat på så många gånger. Dessutom är det klart roligare att vara spansk förbundskapten med VM vartannat år. 

Är det då så tragiskt? Jag resonerade ett par varv till och kom upp med följande tankar som faktiskt mynnar ut i att det visst är OK med VM vartannat år förutsatt att….

VM vart fjärde år. Liksom EM, det är min emotionella, fotbollsromantiska men också lite konservativa utgångspunkt. Absolut inte 48 lag utan typ 24 eller i nödfall 32. Huvudargumentet för mig är att det är så ointressant med matcher där överlägsna lag bara vill vinna och gör så lite som möjligt utöver det. Den typen av matcher som numera mästerskap är fulla av är emot fotbollens idé. Det är för övrigt samma sak i allsvenskan och här började min ursprungliga ståndpunkt vackla lite. 

Ibland är motståndarna så usla att det ändå blir många, vackra mål men som fotbollsmatch var fortfarande till exempel Danmark-Israel 5-0 och Nederländerna – Turkiet 6-1 värdelösa. De och sex, sju andra matcher de senaste tio dagarna var ”highlights-fotboll” – matcher med snygga mål men utan kamp, spänning och likvärdiga motståndare. 

Jag vill minimera antalet sådana matcher, både i kval och i själva VM, och EM. Och saker som Nations League och den där sexnationers turneringen som ska likna FN eller UNESCO ska självfallet omedelbart avvecklas. Ett par mindre bra nationer från länder med inte fullt utvecklad fotbollskultur ska självfallet vara med och dansa i slutspel men jag vill ha 20 lag som alla kan ta sig till kvartsfinal. Så mer kval och kortare turneringar. Låt de allra sämsta i Europa mötas i den sortens för-kval Afrika och Asien har. Och även basketen har. Jag vill ha slutkval med typ sex grupper med fyra europeiska lag i varje och de två bästa går till VM. Eller EM. 

Låt gärna oktober och mars bli landslagsmånader då all herrelitfotboll på klubblagsnivå tar semester. Anpassa gärna transferfönstren till de här veckorna. Det skulle gynna landslagsfotbollen att de fick fler sammanhängande veckor att träna sig samman och bli bättre. I dag kan länderna med de största stjärnorna leva på att motståndarna inte är samspelta – i landskamper. Landskampsmånader hade stärkt de inte fullt så bra lagens organisation. Det hade blivit jämnare mer spännande matcher, liksom i de inhemska ligorna. 

Blir det VM vartannat år kan inte EM vara en så kolossal turnering. Jag kan eventuellt tänka VM och EM vartannat år men då ska det vara små turneringar med allra högst 12 lag. Det skulle i sin tur innebära att typ allsvenskan inte kan ha 30 omgångar utan kanske bara 22. Vilket ju vore perfekt, tycker jag. Ifall man gör så pinsamt dåliga säsonger som till exempel IFK Göteborg under Mikael Stahre ska man inte kunna klara sig kvar bara för att tre, fyra andra lag är ännu sämre. Jag ogillar ”skyddsnät” och ”försäkringar” i elitidrott. Misslyckanden ska få konsekvenser. 16 lag gör bara allsvenskan alltmer medioker och intetsägande. På samma som jag inte blir entusiastisk över Moldavien eller Kosovo på Friends.  

Dessutom ska FIFA och UEFA underställs en internationell myndighet för att rensa ut korruption och ”missmakt” – med det senare menar jag till exempel UEFA och FIFA oförmåga att ställa krav på länder med rasistiska supportrar. Ett exempel på samma ”missmakt” är Svenska fotbollförbundet försök att köra över RF och hotet att lämna RF ifall men inte får lika mycket pengar av statsbidraget som tidigare. Det är en fult, odemokratiskt och girigt försök att splittra svensk idrottsrörelse där man knuffar fram ungdomar och damer och säger att de blir offren. Att göra en tredje träningsresa till Qatar framstår, ur det perspektivet, som fullt logiskt, och gör en ledsen på riktigt.  


About this entry