Premierleagueklubbars målvaktskriser

Newcastle United är ännu en klubb med mycket pengar – som vägrar investera i målvakter. Jag kan faktiskt inte komma på en enda bra målvakt fostrad i den här delen av landet. De finns säkert någon – men vem? 

Newcastle har länge haft en förkärlek för östeuropeiska och holländska målvakter. Efter Tim Krul värvade man slovakiske landslagsmålvakten Martin Dubvraka. När 32-årige var skadad mer än halva förra säsongen stod Karl Darlow, evig reservmålvakt. Det var inte helt lyckat så klubben plockade tillbaka den till Championship utlånade 24-årige, före detta engelske U-landslagsmålvakten Freddie Woodman inför årets säsong. 

När nu Dubvraka är skadad sedan 13 juli satsade man på Woodman. Före fönstret stängde stod han tre matcher och släppte in 8 mål. En del av dem inte helt otagbara. 

Newcastle hade fått en spottstyver kunnat köpa loss Robin Olsen men istället satsade man på den instabile Woodman. Igår mot Man United släppte han en enkel retur som Christiano Ronaldo petade in 1-0 på från två meters håll – en stor tavla. Christiano Ronaldos andra mål var ett avslut från 10 meter som Woodman stående på mållinjen och släppte in mellan benen. Det går inte att dissa en målvakt efter att ha sett två tabbar på highlights men de två tekniskt urdåliga ingripandena, plus de övriga 10 insläppta på fyra matcher antyder att Newcastle gjort ett misstag. 

Kanske är Dubravka tillbaka hemma mot Leeds om en vecka. Kanske fortsätter krisen, kanske får Karl Darlow chansen igen? Jag har dock en känsla av att situationen i Newcastle inte enbart beror på otur. Det finns i de mindre klubbarna i EPL en övertygelse om att man kan spara pengar på målvakter och därför gärna ger engelsmän chansen. Jag tror det är helt fel.  

Jed Steer har liksom Woodman spelat några U-19-landskamper för England. För tio år sedan. Aston Villa köpte honom för sju år sedan och därefter har han varit utlånad till klubbar i lägre divisioner. Eftersom Emilinó Martinez sitter i karantän i Kroatien efter att ha stoppats av brasilianska tjänstemän mitt under VM-kvalmatchen förra söndagen startade Steer mot Chelsea. Lukakku gjorde 1-0 på ett närskott mellan Steers ben. Såg inte bra ut – dock inte lika dåligt som Woodmans ingripanden. Ett friläge men lite tid att placera bollen och Steer är nära. Så nära att kanske borde gjort sig stor och solid istället för att chansa på att täcka båda stolparna samtidigt?   Jed Steer släppte dessutom in fyra mål i U-23-laget i torsdags. Vilket naturligtvis inte gör att man kan dissa honom men det antyder att han inte är så bra som en reservmålvakt i världens rikaste liga borde vara.  


About this entry