Nya Champions League och MFF:s chanser

Det går snabbt i stjärnfotbollen. För några månader sedan var UEFA och de tolv europeiska storklubbarna med egna ligadrömmar dödsfiender. Nu är de närmast allierade mot FIFA och VM vartannat år. Fler VM hotar EM, förintar Nations League och det hotar den inhemska klubbfotbollens nuvarande intensitet. Det hotar också nya CL som har kickoff i morgon tisdag. 

UEFA har försökt tillfredsställa alla. De permanenta, institutionella, CL-lagen får lättare motstånd i gruppspelet. Mellanlagen, de som är med i CL mer än vartannat år är nu säkra på Europa League som skyddsnät och de europeiska breddklubbarna får Conference League som tröstpris från och med i år.

80 lag var med och kvalade till CL – 32 är kvar. Det är också 32 i de andra ligorna vilket innebär att 96 klubbar är med och spelar Euro-fotboll denna höst. Nittiosex. Det är faktiskt breddfotboll. 

Genom att ha fått enklare gruppmotstånd är pengarna ungefär de samma i CL. Tillsammans med de två andra ligorna innebär det att pengarna är cirka 30 procent större den här säsongen. 

Vinnaren av Conference får drygt 100 miljoner kronor för besväret. Spurs och Roma kommer mötas i finalen. Två danska, ett finländskt och ett norskt lag är med. Spelar med vilka bollar som helst men jag gissar att EC-sponsorn Adidas ser till vilka bollar som rullar runt i Utkantsligan. 

I Europa League är två danska lag med (sammanlagt fyra), plus de två favoriterna West Ham och Leicester. Kanske kan Betis eller Soecidad ta en plats i finalen i fall West Ham fallerar. Vinnaren får drygt 200 miljoner. Spelar med bollar från Molten. 

CL. Förr inkluderade varje vinnartips klubbar som Barça, Madrid, München och Juve. Inte nu längre. Titeln tas, för första gången, av PSG eller Man City med Liverpool eller Chelsea som konkurrenter. Vinnaren får cirka 800 miljoner. PSG:s kanske enda problem är att de inte har en tillräckligt bra målvakt. De har flera halvbra – ingen Topp 10-målis. Barça och Bayern kan säkert sno en semifinalplats med bra lottning men det är inte troligt att UEFA ”misslyckas” med lottningen. Förutom de nämnda ska 24 klubbar agera statister. Åtta, tio stycken av dem kan gå vidare medan de resterande får hoppas på Europa League och någon tursam poäng i de första eller sista omgångarna. Matcherna 2-5 brukar sällan innehålla överraskningar. Spelar med Adidas bollar. 

Att det är ett annat Europa märks också på att toppklubbar i Tyskland och Frankrike tvingats sälja sina bästa spelare – det som Italien tvingats till de senaste tio åren. Leipzig och Lille har båda tvingats sälja sina sex bästa spelare till England, och en enstaka till Spanien och PSG. 

Följande lag tippar jag går vidare

A: Man City, PSG, och Leipzig till EL.

B: Atletico, Liverpool och Milan

C: Dortmund, Ajax och Sporting

D: Madrid, Shaktar och Inter. 

E: Bayern, Barça och Benfica

F: Man United, Atalanta och Villareal

G: Wolfsburg, Salzburg och Sevilla

H: Chelsea, Juve och MFF

Personligen har jag några drömmar:

Malmö FF går till EL. Enda problemet är att Zenith har drömlottning med Chelsea hemma i sista omgången den 8 december i ett garanterat snöigt och kallt Leningrad. Zenith räknas som tre gånger bättre MFF så ett spela på MFF som trea i gruppen borde ge 2,5-3 gångerna pengarna tillbaka. Om ni nu hittar ett sånt.

Colak gör sammanlagt sex mål, (på samtliga motståndare – skit samma hur), och köpts ut för 30 miljoner och säljs sedan vidare samma vecka för 150 i januari 2022. Han ger över 250 gånger pengarna hos Bwin som skyttekung.

Barca går till semi

Zlatan gör minst tre mål och tar sig upp på listan över alla tiders sju bästa målgörare det vill säga lämnar Schevchenko och Thomas Muller kvar på 48 och går om Thierry Henry på 50.  Därbakom har Neymar 41 – oerhört svårt att tro att han gör tio i år när Mbappé (27) och Messi (120) ska vara med och dela på målen. 


About this entry