Padel – den nya golfen

Ex-idrottare vill fortsätta tävla. Från 1930-talet och ca tre decennier framåt spelade de bowling. Massor av gamla f d svenska friidrottare och några fotbollsspelare var hyfsat framgångsrika med att fälla käglor. Några blev SM-mästare.

Från 1970-talet, huvudsakligen tack vare före detta hockeystjärnan ”Tumba” Johansson lirade man golf. Nu är det padel som gäller. 

Gamle tennisstjärnan Jonas Björkman äger ett 20-tal banor. Zlatan har investerat i padelbanor men det är okänt i fall han själv spelar. Troligtvis inte. 37-årige Robin Söderling, den siste svenske världsstjärnan i tennis, lär vara väldigt duktig men har troligtvis inte ambitionen att spela EM. I Danmark däremot…   … de skickar åtta aktiv till EM i Bilbao nästa månad. En är 35-åriga f d pingstjärnan Marie Skov. OS-mästaren i badminton, Viktor Axelsson, tävlar inte i padel än men hans syster Viktora gör. Och Michael Laudrups son 32-årige Mads som spelade många år i de högsta danska fotbollsligorna och nu är studiovärd på Viaplay för internationell fotboll – han är också grym på padel och med i truppen. 

Han stor förståelse för de gamla idrottare som spelar padel – en sport som kräver god fysik och smidighet. Framförallt förstår jag varför de väljer bort golf. Golf är väl en av de få sporter som mådde ganska bra under pandemin. Det kommer den inte göra så värst länge till.  Att fatta racket och ge sig in på banan är ett naturligt steg för ex-idrottare: de blir allt mindre bekväma och allt mer medvetna om vikten av att håll sig i form, av fysisk sustainability..

Golf är avkoppling och lite spänning som tar inklusive resan ut på landet minst 4-5 timmar att genomföra. I privatbil. Tycker man att det är det mest meningsfulla man kan göra av sitt liv ska man naturligtvis fortsätta spela golf men det kommer bli allt färre på banorna och många klubbar kommer säkert få stora ekonomiska problem om ett par år.  


About this entry