Late bloomers bland burväktare

Robin Olsen borde varit kvar i Italien nu. Eller i CL. I teorin. Och blommat. Robins debut i engelska andraligans ”nära-bottenlag” Sheffield United i helgen var mindre lyckad, enligt media. Han är utlånad från Roma hela säsongen och förhoppningsvis är det här lågvattenmärket i karriären. Från och med nu kan det bara gå uppåt – tror jag som tycker Robin är topp 25 i världen, i teorin. Varför han enbart värderas till 3 miljoner € på Transfermarkt förstår jag inte men målvakter värderas ofta helt tokigt där. I praktiken köpte Mourinho den 33-årige Rui Patricio från Wolves för 11 miljoner € i somras. Ville inte Robin stanna och visa att han är bättre?  Eller vill han till England till varje pris eller jag vet inte – vet enbart att han är en bättre målvakt än Rui Patricio. Robin Olsen är ungefär den fjärde, femte målvakten i en italiensk klubb, gissar jag. Så vad gör han i Sheffield? Varför är han en gigant i landslaget men har en så pass misslyckad klubbkarriär, än så länge? 

Utblommad verkar gamle, stabbige Samir Handanovic i Inter vara. Han är 37 år men såg betydligt äldre ut mot Madrid i CL igår. Bortalaget hade knappt en enda målchans. Jag ska inte säga att den slovenske landslagsmålvakten ska ta matchens enda mål men han ska han en mycket, mycket bättre position är den han har. Att vakta stolpen, vänd åt fel håll är inte en lyckad kombo. Inter har en 24-årig rumänsk andremålvakt utan A-landskamper som andre målvakt och sedan två unga italienare. Hur tänkte de här?

Atalanta köpte argentinaren 27-årige Juan Musso på Udinese i somras för 20 M €. Hans match i Villareal var bland det bästa jag sett i år. Enastående reflexer och smidighet. Några härliga fotparader – bland annat en med hela matchens sista bollberöring i 2-2-matchen. Blott två landskamper där Emiliano Martinez varit etta. Märkligt. Kan bli många fler till VM.  

Milan köpte fransmannen Mike Peterson Maignan från Lille i somras för 13 M €. Värderas nu till 25. Han var fullkomligt lysande i första halvlek mot Liverpool men tvekade och valde fel då Sala vrickade in kvitteringen i början av andra. I första halvlek var han klart bättre än Donnarumma någonsin varit. Och bättre än Lloris. Trygg, stod alltid rätt tack vare utmärkt fotarbete och en grym dubbelräddning på Salas dåliga straff. Företrädaren 22-åringe Donnarumma har en otacksam uppgift i PSG. Värderas till 65 M € men får lite att göra och det som kommer är ofta svårt eftersom försvaret är så bra. Maignan är bättre, tror jag. 

30-årige Bono är montrealfödd, marockansk målvakt i Sevilla som kom dit för 4 M € för en säsong sedan. Som reserv för tjeckiske landslagsmålvakten Tomas Vaclik. Bono tog bums platsen och nu värderas han till 20 M €. Hemma mot Salzburg fick österrikarna tre straffar i första halvlek. Bono går åt vänster alla tre gångerna efter att ha varit mycket aktiv på mållinjen med snabba, små fötter och viftande armar. Österrikarnas första vänsterfotade straffläggare Adeyemi slår hårt och lågt mot stolpen där Bono är. Bollen smiter utanför. Andra har ny straffläggare (20–årige Luka Sucic) som slår den med vänsterbredsida till höger mitt i målet och tredje är en exakt repris av den första. Bono går rätt, Sucics straff är hårt och låg och går stolpe ut.  Bono som i går tvingade motståndarna att slå svårare straffar än de hade teknik till har tagit 10 av 40 straffar i den pånyttfödda karriären. 

PS Bara några ord om evigt unge Remko Pasveer. Fram till för två månader sedan anonym förstemålvakt i holländska första- och andra ligan. Och lojal reserv i PSV.  Snart 38 år gammal blir han värvad som fjärdemålvakt till Ajax eftersom Onana är långtidsavstängd. Så blir Steikelburg och den unge tredjemålvakten skadade. Hastigt och lustigt står Remko i CL-premiären borta mot Sporting. Efter en kvart gör han en jättetavla. Sedan spelar han upp sig lite, har tur med stolparna och framförallt gör Ajax fem mål. Ganska häftig utveckling på målvaktskarriären.  


About this entry