Norrköping – Örebro: två krislag i krampartad kamp

IFK Norrköping är avklätt. Åtminstone lättklädd och det är höst längs Södra Promenaden. Trots en tillfällig femteplats. Alla försäljningar och skador börjar blottlägga skinnet, och benen. ÖSK är alltför feta för sin placering men fulla av ångest. I förra matchen spelade nästjumbon bra offensiv fotboll tills en man skallade en motståndare efter 25 min och så föll man ihop totalt och förlorade 0-3. 

Mot Norrköping dominerade man första halvlek, trots ett snöpligt baklängesmål. Man dominerade och skapade massor av farliga målchanser tills hemmalaget gjorde 2-0. Så föll man åter ihop – Norrköping vann 3-0 men det kunde blivit 5-0, eller 1-3. 

Örebro missade ett otal stora chanser. Ibland räddade Oscar Jansson med åtta säsonger i ÖSK. För det mest missade man målet – från nära håll. ÖSK:s stora problem är ett patetiskt försvar. Långsamma mittbackar, en vikarierande högerback som inte höll Superettannivå och så de traditionella gamla albiförsvarande mittfältarna i Besara och Gerzik. På sikt kommer Hamad och Walker lyfta laget men tveksamt om det räcker till kvalplats med ett så uselt försvar. 

Kanske frestas någon att tro IFK Norrköping är ett bra lag som gör hyfsat många mål. Inget kunde vara mer fel. Femteplatsen är en schimär. Skytteligaledaren ”Sam” (det står så på hans rygg) är duktig men förfärande ensam. Speciellt när Totte Nyman åter är skadad. Dessutom har denne före detta skyttekung sett långsam och småskadad ut i över ett år nu. Jo han gjorde många mål med Sead bredvid sig men nu får han inte heller bollarna. Och har tappt ett steg som han försöker kompensera genom att allt mer yviga och desperata händer och armar. 

Är Carl Björk hans ersättare? Denne evige talang fick en gratis möjlighet att slå in en boll från nära håll när ÖSK-försvararna litade på att den andre skulle rensa. Björk lyckades nästan rensa, han försökte trycka in den men missade i princip bollen – två meter från mållinjen. I övrigt var han totalt anonym. Levi är duktig med boll men han är en dribbler och framspelare, i den ordningen. 

Jag har full förståelse för att IBJ tyckte att en plats på bänken i Parken med FCK (20 dysfunktionella minuter i söndags mot FCM) var mer utvecklande än Nya Parken hösten 2021. Ishaq kan ännu inte försvara, Khazeni har en del talang men också förfärande svaga sidor.  Han kan vara en late bloomer men inte den här hösten. Trebackslinjen håller ordinär allsvensk kvalité – inte mer. Agardius, eller Skulason ska snarast ses som hjälpbackar – en slags akutvård åt en medioker trebackslinje.  Den motsvarar inte en femteplats. Jag har tidigare tippat IFK sexa, sjua. Måste nog revidera det – åtta, nia är en mer trolig slutplacering. 

Tror gamle IFK-tränaren Daniel Bäckström avslöjar Norrköping samtidigt som det blir ett härligt ångestladdat bottenmöte i Örebro.  


About this entry