FCK förödmjukade igen/ liten analys av  relationen Superligan och allsvenskan

»Vi fucking taber til Nykøbing FC. Spark mig i løgene, men det her er fandme sygt!«

Rubriken i Politiken med ett intimt citat från en supporter var talande. Andra chockförlusten på tre dagar. I söndags var det mitt-i-säsongen-final i Parken mot FC Midtjylland. Gästerna fick en utvisning efter 25 minuter och 0-0. FCM vann matchen 1-0 och borde dessutom haft en straff. FCK, som hade bollen sista 20 minuterna och bland annat bytte in Isak Bergman Johannesson skapade faktiskt inte en enda bra målchans. På hela matchen. Jens Cajuste satt åter på bänken medan Joel Andersson blev utbytt med fem kvar.  

I går mot andradivisionsklubben Nykøbing i cupen skulle det bli revansch. IBJ som central mittfältare av tre och Pierre Bengtsson vänsterback. Efter två snabba hemmamål blev Janne Anderssons favospelare utbytt – i minut 25…

FCK:s tränare Jess Thorup bytte in så många stjärnor han kunde men det hjälpte inte. Nykøbing, nykomlingar i näst högsta serien och ägt av kockprofilen Claus Meyer, gjorde 3-0 på tilläggstid. FCK skapade några halvchanser, kunde kanske gjort ett mål men det var ännu en pinsam insats av landets rikaste klubb. Och IBJ var åter osynlig och blek. Den här gången inte enbart som boxspelare de sista 20 utan i 90 minuter. 

Nu är inte FCK den enda Köpenhamnsklubb i kris. Försvarande mästarna Brøndby har en seger på nio seriematcher. Förra säsongens fyra, och dessförinnan trea (AGF från Århus) har vunnit två. Anderas Alms OB som började bra har också bara klarat av att vinna två av nio matcher. 

Men racet om titeln anses ändå stå medan FCK och FCM. Brøndby har sålt sina fem bästa spelare och ingen tar dem riktigt på allvar, framförallt inte nu. Och att en fjärde klubb inom de kommande eccenniet skulel ha chans att vinna är lika troligt som att Helsingborgs IF vinner allsvenskan 2024. 

I upptakten till matchen i Parken (jag fick inga biljetter för det var utsålt) diskuterade de båda klubbdirektörerna i TV,  lett av Mads Laudrup. Det var intressant. FCK ägs av ett börsnoterat underhållningsbolag men omsätter cirka en miljard SEK. FCM en drygt en tredjedel. Deras spelarbudget ligger i relationen 1-2 (FCM kan jämförs med MFF i det avseendet) med Brøndby 50 % bakom FCM. Det jylländska laget som spelade CL förra året kommer från småstäderna Ikast och Herning. Ändå säger deras chef att de räknar med att vinna sju av de kommande tio mästerskapen. Det samma säger FCK…

Lägg där till att i senaste transferfönstret sålde allsvenskan unga spelare för knappt 300 miljoner (rekord) till ligor på näst högsta nivå. Danmark sålde för 700 miljoner till i första hand Europas topp 5-ligor. Det innebär att trenden – att de rikaste danska klubbarna kommer fortsätta försöka köpa unga svenska eller unga allsvenskar kommer fortsätta. Troligtvis även öka eftersom det är i talangutveckling de stora vinsterna finns. 

Ps Detta gäller naturligtvis även tränare. Ifall FCK inte vinner Superligan till våren tror jag att JDT blir deras nye tränare. Även FCM kommer leta ny tränare, antingen till våren eller våren efter då Bo Henriksen alltså är en ganska gammaldags tränare och god pedagog. En festlig kille som skapar bra stämning men kanske inte är den helt store taktikern. Tilläggas kan att JDT aldrig skulle vilja träna varken FCM eller BIF. Tror jag.  Även om han är uppfödd i Køge.  


About this entry