Drömmar, förhoppningar, stolpe in och kommande högtidsstunder

Danmark trodde de hade chans på ett nytt VM-guld i cykling. Men Mads P störtade efter 20 minuter och sedan en gång till. Två andra föll bokstavligen ur tävlingen efter en timme. Två man gick med en tidig utbrytning som misslyckades så till slut satt Mickael Valgren ensam och fick brons. Vet inte hur brant den lilla korta, smala backen med gatsten var där i nån belgisk småstad men det var där Julian Alaphillippe stack och såg aldrig sig om. De trånga gatorna, gatstenen och farten gjorde att det blev många som föll – dock inga riktigt allravarliga skador mer än den på den belgiska självkänslan. Laget skulle köra för att Wout van Aert skulle vinna spurten. Det sket 21-årige supertalangen Remco Evenepoel i och försökte hela tiden sig på utbrott och splittra fältet så att van Aert inte skulle vinna. Det gick så långt att en av ryttarna, Tim Declercq, blev vansinnig och skällde ut Remco rakt inför TV-kamerorna. Belgien är två märkliga länder. Behövs Belgien över huvudtaget? Borde det inte delas upp och bli en del av Nederländerna och Frankrike? Och varför lyckas fotbollsgrabbarna som lag när inte ens några cyklister, på hemmaplan, kan det?  Finns det ö h t någon annan lagsport där Belgien lyckas? 

En ”nära-svensk-framgång” noteras i VM för ungdomar.  Magnus Bäckstedt vann Paris–Roubaix 2004. Hans näst äldst dotter med förra stjärncyklisten Megan Hughes, dottern Zoe Bäckstedt, vann VM dagen efter att hon fyllt 17. Hennes storasyster Elynor (som mest kör bana) tog brons för tre år sedan när hon var 16. Båda tävlar för Wales och UK och stavar vanligtvis efternamnet Backstedt. 

Brighton har chans att för första gången i klubbens historia leda EPL. Vinner man det relativa derbyt borta mot Crystal Palace i kväll går man i topp efter 6 omgångar. Egentligen räknas matcherna mot Bournemouth som derbyn men Roy Hodgsons gamla lag spelar i Croydon som ligger två mil söder om London City, på väg till flygplatsen Gatwick (som ligger mittemellan London och Brighton. Efter Crystal Palace är f ö Southampton närmaste klubben…). Roy, och kompisen Bob, växte upp och spelade båda för det lokala laget i Croydon. Graham Potter har samma ödmjuk ledarstil som Roy. Jag har noga och med mycket nöje följt Graham sedan jag samarbetade med honom (och för övrigt även Björn Hamberg) med boken om Östersunds FK 2014.  

Såg IFK Norrköping ta ännu en tursam trepoängare – denna gång hemma mot Varberg.  Gästerna vann skotten och avsluten, hde 7-0 i hörnor men IFK fick ena målet efter att ett mediokert avslut studsat på ett försvarsben och ställt varbrgsmålvakten. Bollen studsade t o m sstolpe in för att accentuera den tur Peking har för närvarande. Samma positiva trend har Hammarby. Man tog en trea hemma mot Varberg tack vare aatt domaren inte blåste en av säsongens klaraste straffar. Och i går borta mot Häcken förlorade man avsluten 22-10 men ett mediokert avslut studsade på ett Häckenben och in i mål. Och Hammarby tog årets mest oförtjänta trea mot Malmö för en månad sedan då gästerna vann avsluten 29-13. Seriens båda värsta medvindslagen möts på söndag. Räkna med massor av stolpe in och snedsparkar i krysset. 

Helsingborgs IF i helvitt hade massor av ribbor, stolpar och chanser men Öster tog ledningen på ett skott som unge Casper Widell försökte blocka men i stället, med låret, styrde in i mål bakom en ställd Anders Lindegaard. Den store, klumpige finländaren Karjalinen kom in och snodde ett mål för Anthony van den Hurk. Bekräftar min gamla teori att Lennartsson inte har kontroll på omklädningsrummet. Det är väldigt många långa blickar och uppgivna gester i dagens Helsingborg. Vad gör Granen? Varför går han inte in och styr upp det? 

I förra veckan såg jag MFF-HIF i U-19 allsvenskan. MFF tog orättvist ledningen innan August Karlin, den 18-årige mittfältsstjärnan med den märkliga fotisättningen, först snackade sig till ett gult och ett par minuter senare med en eftersläng fick ett andra. Lagkompisarna klarade inte en timme med tio mot elva. HIF vann derbyt, MFF ligger lååångt från toppen i södra gruppen.  

Ps Karlin går ungefär som Charlie Chaplin (fast med mindre skostorlek)det vill säga med hälarna ihop och tårna brett isär. Kanske är det bra för hans höfter men hans löpsteg borde påverkas negativt av det. I teorin. Alla fötter är olika.   


About this entry