40 och mållös idag – inget att fira för Zlatan?

Länge har han framstått som ett fys-fenomen, en stoisk humla som ignorerar naturlagar. Fem, sex säsonger efter ”bäst-före-datum” har han fortsatt trotsa vår föreställning om lagidrottares och fotbollsskyttekungars fysiska begränsningar. Sedan kom Covid-19. Zlatan var borta drygt två veckor, gjorde comeback och skadade sig efter några matcher. Därefter har han inte längre varit Zlatan: ofta skadad, ”nära-mållös-känslan”.  

Före den förmodade Covid-karantänen för ett år sedan hann han göra två mål mot Bologna i första omgången av Serie A. Comeback 17 oktober och fram till 22 november blev det ytterligare sju mål på blott fem ligamatcher. 

Därefter cirka sex veckor med en odefinierad muskelskada.  Han var med i omstarten den 9 januari och spelade merparten av vårsäsongen men det blev bara 5 mål på 14 ligamatcher. 

Efter de obestämda krånglande musklerna var det en vadskada. Sedan en sträckning i en magmuskel. Därefter överbelastning i en muskel som följdes av sommarhalvårets knäskada. Den 10 september var han färdig till spel. Gjorde 30 minuter och ett mål mot Lazio två dagar senare innan han tvingades linka av med en irriterad hälsena. I går, några dagar efter att han blivit uttagen, tackade han nej till landslagets två superviktiga VM-kvalmatcher. 

Kanske är han nära comeback, men inte så nära som han trodde eller hoppades för en vecka sedan. Kanske vill han bara markera att landslaget åter är viktigt för honom, eller betydelsefullt för varumärket Zlatan. För när han en gång slutar förvandlas en av världens främsta fotbollsspelare genom tiderna till blott ett varumärke (och kanske en väldigt trevlig och intressant människa).

Jag nämner Zlatans kommande karriär eftersom det faktiskt känns som den gjort ett ryck och närmar sig. En irriterad hälsena kan ta månader och svika i samma ögonblick Zlatan gör comeback. Hälsenor är lömska och kan vara värre än avslitna korsband. 

Alla skadorna får en att misstänka att fys-fenomenet Zlatan kanske borde lägga kängorna på hyllan. Kanske är alla skador konsekvens av Covid-19 och dess oberäkneliga följder på kropp och muskulatur? Om han nu ens var sjuk? Samtidigt är det svårt att överhuvudtaget föreställa sig en fotbollssäsong utan Zlatan och hans mål. 

Så grattis på ”fölse” Zlatan och hoppas du snart är tillbaka på planen igen.  


About this entry