Ovaccinerade NBA-stjärnor

I natt spelas första träningsmatchen. De första kan också bli de sista: Lakers – Nets förväntas bilda final framme i juni. 

Tisdagen den 19 är det uppkast på riktigt men vilka kommer lira? Cirka 20 spelare är fortfarande ovaccinerade. Bland dem Washington Capitals Bradley Beal, GSW:s Andrew Wiggins, Lakers Dwight Howard och Magics Jonathan Isaac.  

Golden State har meddelat att Wiggins inte får spela ovaccinerad. Han har ansökt om att utgöra undantag av religiösa skäl men fått avslag. Eftersom olika delstater har olika smittolagstiftning kan Beal spela alla hemmamatcher men inga utanför huvudstaden. Är det OK med gästerna? Lakers kräver att Howard vaccinerar sig. 

Basketspelarna flyger kors och tvärs över kontinenten i åtta månader. En smittad i en flygkabin kan få drastiska konsekvenser för hela ligan. Så troligtvis kommer ligan kräva någon slags försäkring som ingen har råd att betala och därför kommer avstå. För en smittad kan kosta miljarder kronor i inställda matcher, brutna TV-avtal och dysfunktionell säsong. 

Den annars så talförde och högljudde LeBron James har legat riktigt lågt och inte uttalat sig om Covid över huvud taget. Inte ens nu. 

Hur är det med i Europa? Är det med hockey-, handboll- och fotbollsspelare? Är alla lagidrottare i elitklass i Europa vaccinerade?  

Ps För ett år sedan hade knappt 200 000 amerikaner avlidit av Covid-19. I fredags räknades det 700 000 offret in. Hur många är det vid NBA-finalerna i juni och bryr sig dessa stjärnor och förebilder över huvud taget?


About this entry