Cancer och comebackförsök

Danska landslagets målvaktstränare Lars Høgh gör comeback. Efter att ha missat förra VM-kvallägret för att hans lymfom kommit tillbaka. Nu är han i Helsingør med resten av landsholdet, det landshold han tränat sedan 2008 och som han gjort åtta matcher för (och 817 kamper för OB). Bland landskamperna förlusten mot Spanien i VM 1986. Egentligen skulle Høgh inte varit med i truppen men Sepp Piontek ville hellre ha Høgh än Bröndbys då 22-årige supertalang Peter Schmeichel. Peters senaste biografi. ”One” gavs ut i torsdags. Fick fem av sex i betyg i Politiken. 

En annan dansk dreng som haft lymfom är/var Brian Laudrup. Han diagnosticerades redan år 2010. Först förra året blev han friskförklarad.  

Superligaspelaren, den i Sverige relativt okände 31-årige Jonas Thorsen i Horsens, gjorde comeback i förra veckan. Efter ett års behandling mot prostatacancer kunde han under stor ansträngning promenera 500 meter. Härligt!  Det är nästan mer än vad det 1900-talets målvakter rörde sig på en hel match. I dag ligger snittet på cirka 5 kilometer eller ungefär hälften av sträckan en utespelare rör sig per match.  

Själv hade jag lymfom och gjorde comeback som målvakt, efter att spelat ute i 30 år. Och blev direkt uttagen till blågult där jag nu spelat cirka 50 landskamper. Det var ett naturligt steg. Bakåt. Jag var aktiv under hela sjukdomsperioden – trots att mina läkare förbjöd all fysisk aktivitet. Idag får alla cancerpatienter rådet att träna och ta ut sig. Det påverkar kroppens allmäntillstånd positivt och gör det mycket lättare att återvända till ett normalt liv efter behandlingen, det som annars (och ofta) präglas av stor, stor trötthet.  

En annan aktuell comeback. I januari 2020, alltså för 20 månader sedan, ådrog sig Ada Hegerberg, världens bästa kvinnliga fotbollsspelare, en korsbandskada. Precis inför comebacken sent förra året upptäcktes att hon rehabat alltför hårt – en stressfraktur i vänster skenbens nedre del. Först i kväll var det dags för ett nytt comebackförsök – mot Häcken i CL:s gruppspel. FC Barcelona är favoriter till titeln (ville ha in det på nåt sätt…). 

PS Ligger en bra dokumentär/intervju med henne på CMore. Titeln syftar på Spike Jonzes fantastiska debutfilmen från typ 1999: ”Being John Malkovich”. Fast egentligen är det världens bästa filmmanusförfattares förtjänst – får Charlie Kaufmans Nobelpriset på torsdag? 


About this entry