Från Premier League till pedofiler

”Premier League: När fotbollen förändrades” ligger på SVT Play och är en TV-serie i fyra delar gjord av BBC. Alla kan se den – när det gäller EPL är sändningsrättigheterna det viktigaste. Näst viktigast: stjärnorna och den glamour mycket pengar skapar. Tredje viktigast: intensiteten. Kanske fyra: fotbollen.

EPL är som vilken fotbollsliga som helst. Bara bättre på att marknadsföra sig. 1990 var verkligen högsta ligan en usel produkt som få var intresserade av. 7 oktober 2021 säljs ett av de klassiska men numera enbart klassiska bottenlagen i EPL-lagen för 5 miljarder kronor. Till Saudiarabien. Ett land som för krig genom ombud, som är totalitärt, som behandlar kvinnor som hundar och är en av rasismens, och terrorismens, främsta källor. 5 miljarder för att ha rätten att äga, ett fotbollslag i EPL och några 100 000-tals brexitbors innersta tro och kärlek. 

Ok, allt är inte svart och vitt – inte ens i Newcastle men har de ett damlag ska tjejerna inte räkna med löneökningar och progressiv marknadsföring. I fall jag var Newcastle-supporter – skulle jag föredra en saudiarabisk kronprins framför det ständiga balanserandet mellan EPL och den lägre divisionen? Fotboll är ju en religion i den staden – är det då bara pengar och drömmen om tre poäng som avgör eller finns det något annat, som är viktigare än att vinna? 

Klubben har landets trognaste fans – om klubben betyder så mycket hur kan de acceptera att bli en simpel produkt och vara som köp och säljs? Hur kan katoliker acceptera att 350 000 franska barn har utsatts för pedofiler, i Guds namn? Och då har inte kyrkan ens börjat nysta bland pedofilerna i Spanien och Italien. Man ska inte jämföra pedofiler och t e x saudiarabiska ägare till fotbollsklubbar men viljan att äga, utnyttja, att köpa sig inflytande och dominera andras själar (de troendes kärleksfulla beroende) är närmast identisk. 

Allt som rör EPL-kyrkan blir intressant för de som älskar EPL och det är riktigt, riktigt många. Speciellt i Asien. Och Skandinavien. Jag tror det kommer förändra sig, på grund av Brexit. På sikt kommer pengarna bli alltför stora och de enorma arenorna inte fyllas. Man börjar redan märka det när Guardiola hoppas på mer än halvtomt till helgens ligamatch och blir genast offer för ett supporterdrivet drev som indirekt försvarar de halvtomma läktarna i CL-matchen, som indirekt hävdar att deras kärlek är det allra viktigaste och det ska inte deras katalanske tränare ifrågasätta. 

Sett två avsnitt – det är bra. Hög dokumentärklass. Sett uppåt 100-150 mål på två avsnitt, ännu inte en enda målvaktsräddning. Målvaktsräddningar är inte bra marknadsföring. .Rekommenderas men tänk ha i tankarna att det som händer idag och de kommande tre, fyra åren kanske är väl så viktigt för EPL som de första säsongerna för 29 år sedan.  


About this entry