Sändningsrättigheter-Mänskliga rättigheter 2-0

300 miljoner pund kostade Newcastles själ och hjärta. Supportrarna lär vara överlyckliga. Äntligen nya pengar så de kan köpa nya spelare och vinna fler matcher – oavsett vilka spelarna är eller vad pengarna kommer ifrån. 

300 miljoner pund var också priset SKY betalde för det första TV-avtalet. Det tvingade alla att skaffa Skys parabol och betala för matcherna. Många protesterade, andra kallade Sky för galna och hävdade det var århundradets överpris. 

Det saudiarabiske kronprinsen har tidigare vägrats köpa klubbar i EPL. Orsaken var inte landets totala avsaknad av mänskliga fri- och rättigheter. Orsaken var sändningsrätter. I Saudiarabien har alla fulstreamat EPL med statens goda minne. Men den här säsongen släppte man in ett Qatar-baserat bolag som äger de riktiga rättigheterna. Saudiarabien har lovat att begränsa fulstreamningen. Därför och endast därför är nu Kronprisen (som USA hävdar låg bakom den uppmärksammade tortyren och styckmordet på en känd regimskritiker för tre år sedan) och det statliga finansbolaget nu välkomna in i EPL-familjen. 

Tvärtemot kotymen fick de andra familjemedlemmarna inte reda på att köpet godkänts. De gör nu stora gester och säger sig vara rädda om ligans anseende. Det ser bättre ut ifall man inte välkomnar en man med mycket färskt blod på fingrarna med öppna armar utan är så där lite lagom tveksamma. Det egentliga skälet till helomvändningen, och varför de andra ägarna till slut kommer acceptera den nye medlemmen, är dock Brexit. Klubbägarna i EPL inser att de måste satsa rejält i fall de ska kunna behålla stjärnorna och attrahera den stora, globala TV-publiken. Därför måste de allra rikaste in – skit samma hur många lik dessa än har i garderoben.  


About this entry